Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az eltelt három év igazi magyar sikertörténet”

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 30. 17:59

Családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében, szeptember 30-án ünnepélyes keretek között fogadták vissza az Afganisztánból a közelmúltban hazatért MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) hatodik váltásának állományát Nyíregyházán, a Kossuth téren. A kontingens tagjai átvehették a Békefenntartásért Szolgálati Jelet is.

Először rendeztek missziós visszafogadó ünnepséget Nyíregyházán. A Kossuth téren szerda délután megtartott ünnepségen az Afganisztánból, hat hónapos külszolgálat után a közelmúltban hazatért magyar Tartományi Újjáépítési Csoport hatodik váltásának katonáit köszöntötték.

1595892005
Az MH PRT hatodik váltásának kötelékében több mint kétszáz katona kezdte meg idén februárban hat hónapig tartó békemissziós szolgálatát Afganisztánban. A kiutazott állomány többsége a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál szolgál, az úgynevezett Force Protection Század, valamint a törzsbeosztások többségét pedig a dandár 5/24-es Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának katonái biztosították. Afganisztánban a tartományi újjáépítési csoportok a nemzetközi erők Kabulon kívüli jelenlétének formái. E csoportok legfontosabb feladata az általuk felügyelt térség stabilitásának biztosítása, a humanitárius, illetve az újjáépítési munka feltételeinek megteremtése, valamint az újjáépítési projektek koordinálása – hangzott el az ünnepségen, amelyen részt vett dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Palásti Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Főosztályának vezetője, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke, illetve Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere is.

A rendezvény – amelyre több száz nyíregyházi is kíváncsi volt – a debreceni helyőrségi zenekar térzenéjével kezdődött, majd a városháza előtt felsorakozott az afganisztáni missziót sikeresen teljesített kétszáz magyar katona. „Miniszter úr jelentem, a kijelölt kontingens a feladat végrehajtását a hadműveleti területen befejezte!" – adta be a jelentést Szekeres Imre honvédelmi miniszternek, Korom Ferenc ezredes, az MH PRT hatodik váltásának parancsnoka. Ezt követően a miniszter, Tömböl László mérnök vezérezredes és Benkő Tibor altábornagy elismeréseket és jutalmakat adott át, majd a teljes kontingens átvehette a Békefenntartásért Szolgálati Jelet.

– Három év, hat váltás. Röviden, tényszerűen, szárazon ezt jelenti a Magyar Honvédségnek az afganisztáni tartományi

1595892005
újjáépítési csoport eddigi tevékenysége. A valóság azonban természetesen sokkal több, sokkal szélesebb, sokkal összetettebb, mint néhány számadat – kezdte ünnepi beszédét Szekeres Imre, kiemelve: Nyíregyházán először kerül sor ilyen típusú katonai rendezvényre. Ám tapasztalata szerint Nyíregyháza büszke a magyar katonákra. Mint ahogy büszke az egész ország, az egész nemzet, és a társadalom is. A legfrissebb közvélemény kutatási adatok szerint ugyanis tovább nőtt a honvédség ismertsége, elismertsége, támogatottsága.

Szekeres Imre hozzátette: honvédelmi miniszterként büszke arra, hogy az elmúlt héten ellenszavazat nélkül döntött az Országgyűlés a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásának meghosszabbításáról és kibővítéséről. Egységben állt ki a Parlament a küldetés folytatása mellett. A tartományi újjáépítési csoport mandátuma 2010. október 1-jéig, az összekötő, kiképző alakulatunk, az OMLT, kiküldetése pedig augusztus végéig nyert meghosszabbítást.

– Mindez arra példa, hogy Magyarországon a társadalom, a politikai döntéshozók tudják, hogy azért kell ott lennünk, hogy a terroristák ne legyenek itt. Megértik, hogy a NATO-tagság a biztonság megerősödése mellett kötelezettségekkel is jár. Azzal jár, hogy hozzájárulunk e nehéz és kihívásokkal teli misszió sikerre viteléhez, amelynek fő célja egy stabil, békés és fejlődő Afganisztán létrehozása. De nem akarunk mindig ott lenni. Afganisztánban afgán megoldásra van szükség. Az országban az afgán kormányzat és az afgán nép tud a rendezésért a legtöbbet tenni, a nemzetközi közösségnek pedig az a feladata, hogy a lehető leghatékonyabban segítse ezeket az erőfeszítéseket – mondta a miniszter.

1595892006
Szekeres Imre a továbbiakban arról beszélt, hogy akik most fejezték a hat hónapos szolgálatot, azok részt vállaltak az augusztus huszadikán tartott elnök és tartományi önkormányzati választások lebonyolításában. A katonák eredménye is, hogy bebizonyosodott: az afgánok nagy része a szavazatával és nem fegyveres erőszakkal akarja érvényre juttatni akaratát. A harminc év óta első afgánok által lebonyolított választáson a helyiek tanúságot tettek arról, hogy demokráciát szeretnének.

A miniszter szerint, a szavazók dacoltak a megfélemlítéssel, éltek demokratikus jogaikkal. Az elnök- és tartományi önkormányzati választások jelentik a zálogát egy békésebb, biztonságosabb Afganisztán létrejöttének. Ugyanakkor intő jel, hogy a választási kampány idején nőtt az erőszak, csökkent a biztonság. Az ellenállók Baghlan tartományban is megpróbálták megzavarni a választásokat. A nemzetközi erők és az afgán nemzeti hadsereg határozott fellépésének köszönhetően sikerült kordában tartani az indulatokat. Az afgán kormányzati szervek, az afgán hadsereg és a nemzetközi erők – köztük a magyar kontingens – pedig példaértékűen együttműködtek.

– Három évvel ezelőtt, ugyancsak szeptemberben, Afganisztánban álltam ugyanígy katonáink előtt. Az első váltás tagjait köszöntöttem a helyszínen. Tudtuk, bíztunk abban, hogy sikeresek leszünk egy új, az addigiaknál minden téren sokkal bonyolultabb, embert próbálóbb feladatban. Az azóta eltelt három év igazi magyar sikertörténet. Még akkor is, ha voltak kemény, iszonyúan kemény napok, hetek, hónapok az újjáépítési csoport és az őket itthon támogatók életében – mondta ünnepi beszéde végén Szekeres Imre.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport hatodik váltásának visszafogadó ünnepsége a katonák díszmenetével ért véget.

1595892006
1595892006
 

1595892006
1595892006
 

1595892006
 

1595892007
 

1595892007
 

1595892007
 

1595892007
 

1595892007
 

1595892008
 

1595892008
 

1595892008
 

Fotó: Szűcs László