Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Európai Tanács ülését készítették elő az uniós védelmi miniszterek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 19. 19:16

A közös védelmi és biztonságpolitikára (CSDP) összpontosító, decemberi állam- és kormányfői csúcstalálkozó előkészítése volt a fő téma az Európai Unió védelmi minisztereinek november 19-ei, keddi tanácskozásán.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a megbeszélést követően magyar újságíróknak elmondta, hogy a CSDP hatékonyságát és a jelenleg folyamatban lévő EU-műveleteket tekintették át. Arról is szót ejtettek, hogy mennyire láthatóak ezek a műveletek a szélesebb nyilvánosság számára.

„Folyamatosan küzdünk azzal, hogy az egyébként tiszteletre méltó eredmények háttérbe szorulnak a NATO-műveletekről szóló híradásokhoz képest. Pedig akár az Afrika szarvánál folyó Atalanta-művelet (…), akár a bosznia-hercegovinai békemisszió, az Althea, akár a mali kiképző misszió, mind-mind hozzájárulnak a világ instabil régióinak stabilizálásához és ezáltal közvetve Európa biztonságához is" – mondta Hende Csaba.

Harmadik napirendi pontként pedig a katonai képességek fejlesztése és az európai védelmi ipar ösztönzése szerepelt a védelmi miniszterek tanácskozásán – tudatta a miniszter.
A védelmi miniszter azt várja a decemberi csúcstalálkozótól, hogy abban a megváltozott globális biztonságpolitikai helyzetben, amelyben a geopolitikai súlypont és az Egyesült Államok figyelme is egyre inkább az ázsiai, csendes-óceáni térség irányába tolódik, az uniós állam- és kormányfők ismét reflektorfénybe helyezik és a maga valós értékén kezelik a biztonság katonai aspektusát.

Az MTI kérdésére Hende Csaba elmondta, hogy hagyományos, “XX. századi" katonai fenyegetés, inváziós, háborús veszély nincs Európában, de a kibertámadások és a kívülről érkező esetleges rakétafenyegetések, a nemzetközi terrorizmus vagy az illegális migráció jelentette nyomás felvethet olyan kérdéseket, amelyek katonai, vagy legalább részben katonai válaszokat igényelnek.

Az uniós tanácskozást követően a visegrádi országok védelmi miniszterei külön is egyeztettek annak kapcsán, hogy a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák kormányfő korábban azzal bízta meg őket, dolgozzanak ki hosszú távú stratégiát a jövőbeni közös képességfejlesztésre. Hende Csaba szerint az erről szóló dokumentumot jövőre Visegrádon hozzák majd nyilvánosságra. A kormányfők akkor arról is döntöttek, hogy legyen rendszeres védelmi, kiképzési együttműködés, kapcsolják és hangolják össze a védelmi tervezési rendszereket, és minden évben legyen közös V4-es hadgyakorlat. A védelmi miniszterek pedig az ehhez tartozó feladatokat, módszereket, menetrendet igyekeztek meghatározni. A négy visegrádi ország egy közös, 3000 fős uniós harccsoportot is felállít 2016-ig, amely uniós műveletekben vehetne részt.