Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságpolitikai konferencia Münchenben

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 7. 20:15

Állam- és kormányfők, külügy- és védelmi miniszterek vesznek részt a biztonságpolitika “Davosának” tartott, immár hagyományos müncheni fórumon, amely pénteken kezdi meg munkáját a bajor fővárosban.

A három napos rendkívül tekintélyes fórumra a szervezők 250 vendéget hívtak meg. Magyarországot dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter képviseli, ám a meghívottak között ott van Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára, valamint Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója is.

A résztvevők listája is utal arra, hogy a tanácskozáson szinte az összes “válságtéma" napirendre kerül Irántól kezdve Irakon és a Közel-Keleten át a Balkánig, illetve Koszovóig. Az Egyesült államok által tervezett kelet-európai rakétatelepítés ugyancsak az egyik fő napirendi pont lesz. Emellett természetesen szó lesz Afganisztánról is.

Az idei immár a 44. biztonságpolitikai fórum, amelynek hivatalos és találó címe: “Válságban a világ – a stratégiák hiánya". A szervezők szándéka szerint a meghívott vendégek ennek keretében mindenekelőtt azt kívánják áttekinteni, léteznek-e megfelelő stratégiák a globális válságok kezelésére.