Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elektronikus információvédelem: a minőségi fejlődés fontosabb

Szöveg: kormany.hu |  2012. május 1. 16:32

A mennyiségi fejlesztés helyett a minőségi fejlődésre kell a hangsúlyt fektetni  − fogalmazta meg a célkitűzést záróbeszédében Vass Sándor mérnök ezredes, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke az elektronikus információvédelmi és rejtjelző katonai szakemberek éves továbbképzésén.

A csoportfőnökség szervezésében, az Elektronikus Információvédelmi Osztály vezetésével 2012. április 23-án és 24-én, Balatonkenesén végrehajtott továbbképzésen a Honvéd Vezérkar szakmailag érintett csoportfőnökségei, a Magyar Honvédség katonai szervezetei, a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményei mellett − a központi informatikai szolgáltatási rend biztonsági kérdéseinek támogatása érdekében − a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a Külügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői vettek részt.

A továbbképzés a jogszabályok ismeretanyagának elmélyítését, a HM-szintű szabályzók mélységükben történő ismertetését célozta meg, segítséget adva a közeljövő feladatainak szakmai támogatása érdekében.

Az előadások a nyílt, nem minősített hálózat alapú informatikai rendszerek biztonsági követelményeinek, a mobil kommunikációs eszközök biztonsági irányelveinek áttekintésére, a minősített elektronikus adatkezelő rendszerek hatósági engedélyeztetésének ismétlésére, a fontosabb NATO-követelmények összefoglalására adtak lehetőséget.

Az információbiztonsági szakterületen rendkívüli jelentőségű a tapasztalatcsere, a szabályzók pontos ismerete, a hadműveleti követelmények megértése, az információs infrastruktúra különböző szintjein dolgozó szakállomány − személyes ismeretséggel is segített − szoros együttműködése, illetve a tapasztalatok feldolgozása, amihez mással nem pótolható segítséget nyújtott ez a továbbképzés is.

1595934972

 (Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség)