Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmód- és szemléletváltás a fizikai felkészítésben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. május 6. 7:01

Kétnapos konferenciát rendeztek Balatonkenesén a fizikai felkészítésben jártas honvédségi szakemberek számára, ahol több olyan előadás is elhangzott, melyekkel a téma fontosságát igyekezték alátámasztani. A jelenlévőknek lehetőségük volt arra is, hogy a fizikai felkészítésben a csapatoknál szerzett tapasztalataikat egyeztessék.

A honvédségben folyó fizikai felkészítés tapasztalatairól Dr. Eleki Zoltán őrnagytól, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztály kiképzési osztály kiemelt főtisztjétől érdeklődött a honvedelem.hu.

Hangsúlyoztad az előadásodban, hogy ez a munka jelentős mértékben felértékelődött, minek köszönhető ez a szemléletváltás?

A NATO szövetségi rendszerébe való belépésünkkel sok minden megváltozott. A honvédség fő feladata a békefenntartás és a válságkezelés lett, amit a katonáknak a hazai környezettől távol kell végrehajtaniuk. Ezekben a missziókban a körülmények jelentős mértékben eltérnek a hazai viszonyoktól és azok a biztonsági előírások, amelyek a katonák életét védik, a szolgálati feltételeket jelentős mértékben megnehezítették. A szolgálatok ellátásához ezért jó fizikai állapotra, állóképességre van szükség. Ebben a fizikai felkészítésben kell nekünk részt venni, kidolgozni azokat az intézkedéseket és szabályzókat, amelyekkel ez a képesség fokozható. Amíg a faladatok nagymértékben változtak, addig maradt a tizenöt évvel ezelőtti állapot, és vannak olyan katonák, aki képtelenek teljesíteni a testnevelési norma követelményeket. Romlott a felkészítés feltételrendszere, mind a felkészítést végző szakemberek számában, mind a sportolásban rendelkezésre álló eszközrendszer tekintetében. De a meglévő lehetőségek kihasználtsága is alacsony szintű, szabadidejükben nagyon kevesen veszik igénybe a sportlétesítményeinket. Ezeken az állapotokon szeretnénk változtatni.

1595886659
Milyen lehetőségeitek vannak a helyzet javítására?

Rövid időn belül nem könnyű változásokat elérni, mert mi is a „hozott anyagból" dolgozunk. Akik a honvédséghez bevonulnak, életmódjukban a társadalomra jellemző szokásokat hordozzák és ezek a szokások manapság nem az egészség megtartására irányulnak. A fizikai felkészítés katonai rendszerét bővítettük, és mára már ez sokkal több, mint a katonai testnevelés. Ez csak a fizikai felkészítés egyik eleme, ezt kell megerősítenie a reggeli testnevelésnek, valamint a délutáni tömegsport rendezvényeknek, az önálló fizikai felkészülésnek, a szabadidős sportnak és a többi kiképzési ágban történő tudatos fizikai megterhelésnek. Látható, hogy a katonai tevékenységekben párhuzamosan nagyon sok olyan terület van, ahol a fizikai állapot fejlesztése megvalósulhat. Ezt lehet segíteni még azzal, hogy a katonák motiváltak legyenek fizikai felkészültségük javításában, valamint abban, hogy az életmódjukon is változtassanak. Át kell venni azokat a nyugati tapasztalatokat, amelyekben kidolgozták az egyéni ösztönző rendszereket, ahol a katona ha jól teljesít, élvezi annak jutalmát, vagy kénytelen elszenvedni a rossz állóképessége miatt bekövetkező negatívumokat. Egy idő után természetessé válhat az, hogy rendszeresen mozogni, sportolni fognak a katonák, és akkor a felmérések nem jelenthetnek számukra problémát. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a parancsnokoknál is bekövetkezzen egy szemléletváltás, és ismerjék fel a fizikai erőnlét szükségességét, mert akkor nagyot léphetünk előre a kialakult helyzetben. Nemrégiben megalakult a Magyar Honvédség Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani részlege, ehhez tudnak majd kapcsolódni az alakulatoknál már meglévő, közelharcot oktató csoportok. Ez a részleg adhat segítséget a missziókba készülők közelharc felkészítéséhez, olyan tervek elkészítésével, amelyek a konkrét katonai feladatokhoz igazodva adnak ismereteket a külföldön szolgálatot teljesítőknek. Több régi intézkedés és utasítás átdolgozását is kezdeményeztük, mert sok az elavult, a kialakult helyzettől eltérő szabályozás. Javaslatot tettünk például arra, hogy a kiképzésen belül növekedjen a sportra fordítható idő és szeretnénk növelni a sporttal hivatásszerűen foglakozó személyek számát is.

Nagyon sok szó esett a konferencián a missziós fizikai felkészítésről. Itt mik a legfontosabb tennivalók?

A katonai kiképzési feladataink között a csúcs kell, hogy legyen a külföldi szolgálatra történők fizikai felkészítése, amit nem elég csak itthon folytatni. Szükségesnek látnám azt, hogy külföldön tovább folytatódjon ez a tevékenység, segítve a kinti szabadidős sport szervezését, a prevenciós és a rekreációs munkát. Ez azt jelentené, hogy meg kell találni azokat a problémás területeket, amelyek egy ilyen feladat végzésekor jelentkezhetnek. Ilyen például a már ismert hátfájás, amit a repeszálló mellény folyamatos viselése okozhat. A szolgálaton kívüli katonák speciális tornáztatásával, a szolgálat alatt végezhető egyéb mozdulatsorok kidolgozásával és annak bevezetésével segíthetni lehetne a hátfájás megelőzését, vagy megszüntetését.

1595886659
 

Molnár Imre őrnagy Szolnokról, a helyes táplálkozással és életmóddal foglalkozott. Előadásában felsorolta azokat a tényezőket, amelyekkel megelőzhetők a betegségek és a szervezeten belüli helyes sav-bázis kiegyenlítődést érhetjük el. Előadása végén Hogyan betegedj meg címszó alatt kivetítette azokat az általa „javasolt" tevékenységeket, amik tuti tippek a betegségek kialakulásához. Ebből kettőt emelt ki a honvedelem.hu: 1. Barátokat ne keress, csak olyanokat, akiknek rengeteg problémájuk van, és azt hangoztatják is! 2. Nyugodtan fojtsd el a humorérzékedet!