Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elvégezte feladatát az első OMLT

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. augusztus 17. 22:21

Visszafogadó ünnepséget rendeztek Szolnok főterén, ahol az első ISAF Tanácsadó és Összekötő Csoport (Operational Mentor and Liaison Team – OMLT) afganisztáni misszióból visszaérkezett 55 katonáját köszöntötték. A katonák szépen teljesítettek, és nagyon magasra tették a mércét az utánuk következők számára.

Az állomány ez év januárjában kezdte meg feladatai végrehajtását a műveleti területen. A csoportba 27 magyar és 28, az az Ohiói Nemzeti Gárdából származó amerikai katona tartozott. A csoport felkészítésére is közösen került sor. A Nemzeti Gárda vezetése a kezdetektől fogva örült annak, hogy magyarokkal dolgozhatnak együtt. Rövid időn belül megkezdődött a kontingens felkészítése és kiképzése, mely magában foglalta az általános missziós felkészítés mellett a két ország tapasztalatainak, módszereinek átadását, begyakorlását. Az OMLT-1 feladata volt az Afgán Nemzeti Hadsereg, valamint az Afgán Nemzeti Rendőrség felállításának segítése, felkészítésük feladataik ellátására, illetve a különleges rendvédelmi feladatok kidolgozása mellett a tennivalók folyamatos átadása az új afgán rendőrségnek.

1595890244
 

A szolnoki ünnepségen az elöljáró fogadása és a két ország himnuszának eljátszását követően parancsok ismertetésére került sor. A misszióban járt katonáknak kitüntetéseket és emléktárgyakat adott át többek között Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. A honvédelmi miniszter ünnepi beszédében kiemelte, hogy a téren felsorakozott katonák történelmet írtak, amikor bebizonyították, hogy az amerikai-magyar együttműködésben milyen nagyszerű lehetőségek vannak. “Ez az együttműködés Magyarország számára is rendkívül fontossá vált. Napjainkra látni kell azt, hogy az ország védelme érdekében több ezer kilométer távolságban kell tenni valamit. Afganisztán jelenleg a szövetség legnagyobb prioritása, egy nagy kihívás a NATO előtt, ahol a célunk az, hogy egy működőképes kormány kerüljön a hatalomra. Ezért nagyon várjuk a közelgő választások eredményét, és ezért volt kint és dolgozott ez a csoport is", mondta a tárcavezető. “Szeretnénk, hogy végre ebben a sokat szenvedett országban egy olyan legitim kormány legyen hatalmon, amely képes irányítani az országot a közigazgatási rendszerével, és garantálni a biztonságot a rendőrségével. Az önálló afgán nemzet megteremtéséhez nélkülözhetetlen az önálló nemzeti hadsereg megteremtése is. Az ISAF szerepe jelentősen megnőtt ebben a munkában, amit nagyon jól oldottak meg a két nemzet katonái. Köszönet ezért a munkáért és azért, hogy mindenki egészségesen visszaérkezett", fogalmazott a miniszter.

1595890244
 

“Afganisztáni szerepvállalásunkat illetően az országban nemzeti konszenzus van, hiszen a magyar katonák segítségével épülnek iskolák, egészségügyi intézmények, hidak és utak. A békefenntartásnak az országban élő emberek látják az értelmét, ezért támogatják is. Ez a csoport elsőként vágott bele ebbe a feladatba, ezért az ország köszönettel tartozik most visszaérkezett katonáinak. Új tapasztalatokat szereztünk egy új feladatban. Ezeket a tapasztalatokat át kell adni a többi katonának, mivel ezt a csoportot még sok fogja követni, hiszen ebben a térségben még vannak tennivalóink", mondta a miniszter, aki köszönetet mondott a szülőknek, feleségeknek, gyerekeknek és barátoknak, akik itthon segítették azt, hogy távolban dolgozó katonáink a feladataikra koncentrálhassanak.

A tárcavezető külön, angol nyelven köszöntötte az amerikai katonákat. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok Magyarország fontos szövetségese az afganisztáni szerepvállalásában. A közös feladatmegoldásban közös a siker és az öröm is, ma ezt a sikert ünnepelhetjük. Megköszönte az amerikai katonáknak azt a segítséget, amit a magyar katonák felkészítéséhez és felszereléséhez adtak. Szekeres Imre kérte, hogy legyenek segítői azoknak, akik ez után mennek majd ki Afganisztánba, mert amit a műveleti területen megtanultak, azokat egy tankönyvben sem lehet leírni. Ezután jó pihenést kívánt a visszaérkezett katonáknak, valamint azt, hogy most már egy nyugodtabb környezetben tudják folytatni a munkájukat.

Az ünnepség a Szózatot követően a katonák díszelgésével zárult.

1595890244
1595890244
1595890244
1595890245
1595890245