Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai tartalékos tisztek konferenciája Gödön

Szöveg: Vastagh László, Ujházy László |  2011. április 30. 12:52

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) – az EU elnökség programjához igazított – nemzetközi konferenciát rendez április 29-től, Gödön. A rendezvényen a Gamingi Kezdeményezés tagállamainak képviseletében hét ország küldöttei, megfigyelőként két nemzet tartalékos tisztjei, illetve – a NATO Tartalékos Tisztek Szövetségének (CIOR) képviseletében a főtitkár – Knut Jahr ezredes vesz részt. A kétnapos rendezvényt pénteken Czuprák Ottó, a MATASZ elnöke nyitotta meg, majd a konferencia fővédnöke dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, tájékoztatta a résztvevőket a magyar önkéntes tartalékos rendszer átalakításáról.

1595917840
Az államtitkár többek között elmondta: a csaknem egy esztendeje megalakult kormány stratégiai célkitűzése a tartalékos rendszer megerősítése, melyet egyebek mellett a meglévő állomány életpályamodelljének megalakításával, illetve a tartalékos rendszer fejlesztésével kíván megvalósítani. A változtatás szükségességét az indokolja, hogy tartalék nélkül nincs igazi haderő. Az új képesség létrehozása, kiépítése, az utánpótlás a Magyar Honvédséggel karöltve a biztonság megerősítését szolgálja.

Másfelől, mivel a haza védelme nemzeti ügy, a társadalom felé történő nyitás a civilek nélkül elképzelhetetlen, de a tartalékos rendszeren keresztül megvalósítható. Ennek jelentősége azért óriási, mert a civilek láthatják a haderő valós működését, ami nem más, mint a valódi civil kontroll. A társadalom részéről ebben részt vevő emberek megbecsülést érdemelnek, mert a közösség érdekében tevékenykednek, fontos értéket, a közösség biztonságát képviselik.

1595917840
Simicskó István a továbbiakban részletesen szólt a védelmi-, majd a műveleti tartalékos rendszer kiépítéséről. Az elképzelések között említette azt a sajátos állományt, a polgári tartalékos kategóriát, mellyel a közéleti szereplők kifejezik kötődésüket a hadsereg felé.

Szóba hozta az „egy nap a honvédelemért programot" is, amely nyitás az iskoláskorú gyermekek felé (a program lényege: a gyerekek a honvédelmi nevelés kiegészítéseképpen egy évben egy napot a laktanyákban töltenek), hogy tudatosuljon bennük a haza védelmének fontossága.

Beszéde végén a parlamenti államtitkár a Honvédelemért kitüntető cím II. fokozatát adta át Alexander Wolfgang Wallinger tartalékos hadnagynak. Az elismerést, a MATASZ kezdeményezésére, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter adományozta az osztrák tartalékos katonatisztnek.

1595917841
A Gamingi Kezdeményezés (GI), korábban Gamingi Párbeszéd (GG), politikamentes, non-profit társadalmi szervezet, tíz közép-európai tartalékos, illetve tiszti szövetség regionális együttműködése. A szervezet létrehozásának gondolata 1989-ben merült fel Ausztria, Németország, Svájc tartalékos szövetségeiben, azzal a céllal, hogy segítsenek a térség új demokráciáinak saját tartalékos szövetségeik létrehozásában. Még a Varsói Szerződés megszűnése előtt, az alsó ausztriai Gaming kisvárosában, 1990-ben tartották első konferenciájukat, a festői szépségű karthauzi kolostorban. Innen kapta a szervezet a nevét.

Az alakuló rendezvényen Ausztria, Németország és Svájc mellett megjelentek a Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia képviselői. Később csatlakozott Horvátország, Lengyelország és Olaszország is. Franciaország és Románia jelenleg megfigyelői státuszban vesz részt a szervezet munkájában. A GI teljes jogú tagja országonként egy tiszti, vagy tartalékos szövetség lehet. A nemzeti szövetségnek rendelkeznie kell országa (hon)védelmi minisztériumának felhatalmazásával.

1595917841
Kezdetben a hangsúly a résztvevő szövetségek közötti együttműködés és a térség új demokráciáiban a haderők demokratikus kontrolljának kialakításán volt. Emellett a GI hathatós segítséget nyújtott néhány tagállam tartalékos szövetségének, hogy felkészülhessen a teljes jogú tagságra a NATO Tartalékos Tisztek Szövetségében. A CIOR és a GI céljai között sok közös vonás van ezért szoros együttműködés fűzi őket egymáshoz.

Kétévente más tagállam adja a GI elnökét. A szervezetnek jelenleg Irsay-Nagy Dénes személyében magyar elnöke van. A két alelnök a szlovén Bojan Potočnik (korábbi elnök) és a svájci Heidi Kornek (következő elnök). A szövetség főtitkárságát az Osztrák Tiszti Szövetség látja el. Jelenleg az osztrák Alexander Wolfgang Wallinger a szervezet főtitkára. A GI két fő rendezvénye a tavaszi, úgynevezett Gaming I. konferencia, melyet korábban a névadó kisvárosban tartottak, mára többnyire valamelyik tagállam látja el a házigazda szerepét, és egy közérdeklődésre számot tartó téma kerül megvitatásra, valamint az őszi Gaming II., ahol egy adott tagország mutatja be saját honvédelmének rendszerét, különös tekintettel annak tartalékos vonatkozásaira.

1595917841
Az idei Gaming I. keretében Gödön az „Európa biztonsága magyar szempontból" elnevezésű kérdéskör szerepel a konferencia középpontjában. Az első nap előadásai között elhangzott: a Lisszaboni Szerződés értelmében tölti be hazánk az EU soros elnöki tisztét. Az unió közös biztonság- és védelempolitikájának területén elsősorban támogató szerepet töltünk be. Az irányítás Catherine Ashton főképviselő kezében van, az ő iránymutatásai alapján tevékenykedik hazánk. A magyar elnökség munkáját két kiemelt cél jellemzi. Egyfelől a közös biztonság- és védelempolitika erősítése, másfelől az európai védelmi integráció előmozdítása, illetve a Lisszaboni Szerződés lényeges rendelkezéseinek végrehajtása.

A védelempolitika területén kiemelt figyelmet kaptak a jelenleg is zajló békefenntartó műveletek, a válságkezelés, a weimari hármak kezdeményezése, a képességfejlesztés aktuális kérdései, ezen belül a képességek csoportosítása és megosztása (pooling and sharing), valamint a partnerségek (EU-ENSZ és EU-NATO) szükségessége.

A konferencia ügyrendi menetében a tartalékos rendszer megújulása és a nemzetközi kapcsolatok kiszélesítése is helyet kapott. A szekcióülésen a MATASZ két tervezetet terjesztett elő megfontolásra, amelyből az egyik az Európai Tartalékos Tisztek Szövetségének, vagy a másik az Európai Tartalékos Szövetség létrehozására irányult.

 
1595917841
 
1595917842

 
 Fotó: Rácz Tünde