Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Expedíció készül a 90 éve elsüllyedt magyar csatahajóhoz

Szöveg: Szűcs László |  2008. augusztus 11. 10:46

Magyar szervezésben nemzetközi expedíció indul hamarosan az Adriai-tengerre, hogy a kilencven évvel ezelőtt, 1918-ban elsüllyedt Szent István csatahajó maradványait kutassák. A merüléssorozaton a Magyar Honvédség katonabúvárai is részt vesznek.

1918. június 10-én hajnalban, két olasz, torpedókkal felszerelt motorcsónak felfedezte, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia SMS Szent István csatahajója az Adriai tengeren, a nyílt vízen tartózkodik. Az egyik motorcsónak parancsnoka, Luigi Rizzo korvettkapitány, utasítást adott a torpedók kilövésére, amelyek pontban hajnali fél négykor találták el a Tegetthoff-osztályú csatahajót.

1595879121
A húszezer tonna vízkiszorítású, 152 méter hosszú és 27,9 méter széles hajóba néhány perc leforgása alatt rengeteg víz került, s bár megpróbálták a partra vontatni, hajnali 6 óra 5 perckor az oldalára borult, s alig hét perc alatt elsüllyedt. A hadihajón szolgáló 1087 tengerész katona közül 85 matróz és 4 tiszt vesztette életét. A magyar katonák a mai napig a hullámsírban pihennek.

Az elmúlt évtizedekben több expedíciót is szerveztek az Adriai-tengerre, ám az elsüllyedt hadihajónál még mindig van mit kutatni. Legalábbis ezt vallja Zelenák József, a Magyar Búvár Szakszövetség oktatói kollégium elnöke oktatója, aki idén februárban határozta el, hogy a Szent István csatahajó elsüllyedésének kilencvenedik évfordulója alkalmából expedíciót szervez a helyszínre. Az ötlethez azonnal csatlakozott a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti és Hajómodellező Klubjának elnöke, dr. Balogh Tamás is, s az expedíció tervével már ketten keresték meg a Magyar Honvédséget. Az évforduló alkalmából ugyanis lehetőséget kívánnak biztosítani a katonabúvároknak is, hogy lemerülhessenek az egykori hadihajó roncsaihoz.

A megtisztelő feladatot az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj búvárai kapták meg, akik augusztus első napjaiban kezdték meg a felkészülést a nagy mélységben végrehajtandó, úgynevezett Trimix gázos merülésre.

1595879122
Az expedíció vezetői augusztus első napjaiban találkoztak dr. Holló József nyugállományú altábornaggyal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) főigazgatójával. A munkamegbeszélésen Holló tábornok támogatásáról biztosította a kutatóút szervezőit, illetve elmondta: a HIM szeretne egy emléktáblát elhelyezni a 66 méter mélyen nyugvó hadihajó mellett. Ezen gránittábla lejuttatása – egy úgynevezett kegyeleti merülés részeként – a katonabúvárok feladata lenne. Akik emellett természetesen részt vesznek az expedíció összes feladatában, vagyis a roncs környéki úgynevezett roncsmező feltárásában, valamint az egykori hadihajó állapotának felmérésében.

Az október 2-ára tervezett kegyeleti merülést, a jelenlegi információk mellett dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter mellett az osztrák és a horvát védelmi miniszterek is a helyszínen tekintik meg.

1595879122
1595879122