Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ez a legalaposabban kidolgozott tanterv”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. november 22. 12:02

Együttműködési megállapodást írt alá a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója, illetve a városban állomásozó logisztikai ezred parancsnoka szeptember utolsó hetében. Ezzel a somogyi megyeszékhelyen is megkezdődött a honvédelmi ismeretek tárgy oktatása.

Horváth Miklós igazgató elmondta: az intézmény a dél-dunántúli régió meghatározó oktatási intézményei közé tartozik, amely döntően műszaki szakterületre képezi a diákokat, de a képzés szerkezetét mindenképpen bővíteni szerették volna. Mivel Kaposvár katonavárosi hagyományai évtizedekre nyúlnak vissza, adta magát a katonai alapismeretek tantárgy felvétele, illetve ezzel párhuzamosan az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezreddel való együttműködés szorosabbra vonása. Mint az igazgatótól megtudtuk, egyébként is sok végzős diák jelentkezik például rendvédelmi képzésre, így tudták: a kezdeményezés mindenképpen megfelel majd az igényeknek. Mivel a tervek találkoztak a Honvédelmi Minisztérium elképzeléseivel, ebben az évben meg is kezdődhetett a tárgy oktatása a 34 fős 9.K osztályban, amely már betűjelével is jelzi „katonás" jellegét.

„Innentől fogva intézményünkben ez az osztály jelenti a hazafias, honvédelmi nevelés bázisát, és remélhetőleg a többi diákunkra is jelentős hatást gyakorol majd", mondta Horváth Miklós, aki szerint a mai világban a hazafias nevelés az egyik legfontosabb cél az oktatásban.

Az ezreddel kötött együttműködési megállapodás nagyon komoly perspektívákat nyit meg az iskola előtt, és számos területre kiterjed. Mostantól a Magyar Honvédség helyi programjain szervezett formában is részt vehetnek majd a diákok, rendszeres vendégek lehetnek majd az ezred telephelyein, betekintést nyerhetnek a kiképzésekbe, a katonák pedig emellett is számos eszközzel segítik majd az oktatást. Ezt egyébként a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) helyi szervezete is ott segíti, ahol csak tud.

„A pozitív hozzáállás miatt mindkét fél részéről csakis kiváló eredmények születhetnek az együttműködésből" − vélte Horváth Miklós. A 9.K osztály mentora egyébként a pedagógus végzettséggel is rendelkező Schiszler László százados, az ezred kiképzőtisztje.

„A kooperációnak köszönhetően remélhetőleg fel tudjuk majd venni a versenyt azokkal az intézményekkel is, amelyekben már régebb óta zajlik hasonló képzés", emelte ki az igazgató, aki hangsúlyozta: pályafutása során nem találkozott még olyan jól kidolgozott tantervvel, mint a katonai alapismeretek tantárgyé. „Csakis gratulálni tudok azoknak, akik részt vettek a megalkotásában", tette hozzá.

1595927733