Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ez a tantárgy egyszerűen mindenkinek hasznos”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. február 22. 15:58

Február 22-én folytatódott a nagyszabású KatonaSuli konferencia Balatonkenesén, ahol a programban részt vevő iskolák és katonai szervezetek együttműködési lehetőségeit vitatták meg a megjelentek. A találkozón a tapasztalatcsere mellett bemutatásra került a megújult KatonaSuli honlap is.

A tanácskozás Dr. Czank László nyugállományú alezredes előadásával indult. Az alezredes részletesen bemutatta a katonai alapismeretek tantárgy érettségi követelményeit, kerettantervét, beszélt a készülő munkafüzetről, illetve szót ejtett a honvédelmi alapismeretek lehetőségeiről a tanári továbbképzésben.
„A cél a diákok felkészítése a kétszintű érettségire, emellett pedig a tárgy társadalmi elismertségének folyamatos javítása", szögezte le az előadó, aki szerint a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztálya a szervezeti, illetve a pedagógiai rendszer elemeire vonatkozó információkkal járulhat hozzá ehhez, a Magyar Honvédség alakulatai azáltal, hogy biztosítják a feltételeket a gyakorlati és bemutató foglalkozásokhoz, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kara pedig a tanárok elméleti felkészítése, a tankönyv szerzőivel folytatott folyamatos konzultáció biztosítása útján.

Csank Csaba igazgató a salgótarjáni Borbély Lajos Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium képviseletében szólalt fel a konferencián: ez az intézmény az elsők között kezdett el katonai ismereteket oktatni Magyarországon, a nyolc éve zajló rendészeti képzés mellé öt évvel ezelőtt társult be a katonai oktatás. „A bevezetés fő oka az volt, hogy rájöttünk: sokan kevesen találkoznak tényleges szakmai ismeretekkel az önvédelmi képzést és a történelemórákat leszámítva. A katonai alapismeretekkel tökéletesen pótolhatók ezek a hiányosságok", indokolta az akkori döntést Csank Csaba, aki szerint a tárgy oktatásának számos előnye van. „Hazaszeretetre nevel, erősíti a fizikai állóképességet, a küzdőszellemet, a kitartást, a rendszeretetet, a fegyelmet, a közösségi elkötelezettséget, a bajtársiasságot", sorolta. „Ez a tantárgy egyszerűen mindenkinek hasznos: az iskolának, a közösségnek, a tanulóknak egyaránt."

A gazdag képanyaggal illusztrált bemutatót követően Nagy Csaba, a Zrínyi Média digitális főszerkesztője mutatta be a megújult KatonaSuli honlapot. Mint fogalmazott, a megújítás során alapvető szempont volt, hogy az új felület arculatát tekintve kompatibilis legyen a januárban szintén megújult honvedelem.hu-val és a hungariandefence.com-mal, vagyis a Zrínyi Média által üzemeltetett egyéb honlapokkal. A letisztult felület mellett természetesen a könnyű kezelhetőség is alapvető szempont volt, illetve az új honlap teret enged az interaktivitásnak is: az egyes oktatási intézmények egy zárt fórumon cserélhetik majd ki egymással tapasztalataikat.