Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezüstéremmel zárt a világbajnok őrnagy

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. október 27. 6:19

Második helyezést ért el október 22-én, az Eger Kupa nevű versenyen Tar László őrnagy, aki tavaly világbajnoki címet szerzett Portugáliában.

Az idei Eger Kupa abból a szempontból is különleges volt, hogy a városban idén tíz éve van jelen a zen bu kan kempo irányzat: a helyi klubot a több missziót is megjárt, jelenleg a Honvédelmi Minisztériumban, a Közigazgatási Államtitkárságon dolgozó Tar László alapította 2001-ben. Utóbbit 2006 óta tanítványa, Nagy Jácint vezeti, aki egyben a telt házas, hatalmas szakmai érdeklődést kiváltó verseny főszervezője is volt.

„Ez egy nyílt, kizárólag küzdelmi verseny volt, és több mint hat különböző stílus mintegy százötven képviselője vett rajta részt: a kempósok mellett indultak ju jitsu-sok, brazil ju jitsu-sok, karatésok és MMA-sok is", mondja Tar László (a jobboldali képen jobbra), akinek az aranyéremmel zárult 2010-es portugáliai vb óta ez volt az első versenye. A pusztakezes full-contact viadal kategóriájában elért második helyezés egy sérülés eredménye, hiszen a verseny tornarendszerben zajlott: ez azt jelenti, hogy a selejtezőket, illetve a gála döntőjét egymás után, egy napon rendezték meg. Mindez fokozott fizikai és szellemi igénybevételt ró a sportolókra.

„Sajnos a selejtezők során beszedtem néhány nagyon kemény rúgást lábra, amiket nem sikerült kipihennem a döntőig – az ilyen típusú sérüléseket nem is igazán lehet. Ennek ellenére úgy gondolom, jól sikerült a torna: aki indult már ilyen versenyen, az tudja, hogy egy hasonló típusú megmérettetésben bármikor benne van egy ilyen sérülés, vagy akár az is, hogy az ember bekap egy KO-t. Az előzetesen kidolgozott taktikánkhoz is sikerült tartani magamat", mondja Laci, aki lehetőség szerint ismét el szeretne indulni a jövő évi világbajnokságon is.

„A 2011-es évben hatodik alkalommal rendeztük meg a viadalt, és ez összekapcsolódik azzal, hogy a klub 10 éves jubileumához érkezett ebben az évben", mondja Nagy Jácint főszervező. „Számunkra ez nagyon fontos, hiszen azt jelenti, hogy egy évtized alatt sikerült igen komoly szintre emelni a zen bu kan kempo oktatását Egerben. A versenyen meg tudtuk valósítani előzetes elképzeléseinket, miszerint újra magas szakmai színvonalú és népes mezőnyben indulhattak a küzdelemre nevezők, hasonló színvonalú körülmények között. Ráadásul a nevezői létszám minden várakozásunkat felülmúlta."

Fotók: zenbukankempo.com