Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvereikben tovább élnek a régi korok

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum |  2009. szeptember 15. 11:44

Vasile Mircos, Moldova magykövetségének első titkára, konzulja jelenlétében a Sümegi Kisfaludy Várkertben a Moldáv Állam alapításának 650. évfordulója alkalmából – Moldáviai szerszámok és fegyverek a Kr.e. IV. századból a Kr.u. XIX. századig – Egy magángyűjtő kincsei című időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitójára került sor.

A kiállításon szakmai köszöntőt mondott Dr. Holló József Ferenc ny. altábornagy a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója. A gazdag gyűjtemény Kosztyin Pjotr műgyűjtő több éves kitartó munkájának eredménye.

Kosztyin Pjotr immár 40 éve foglalkozik történelmi ereklyék gyűjtésével. Fia öt esztendeje csatlakozott ehhez a munkához.
A rendkívül gazdag gyűjtemény igen tág érdeklődési körről tanúskodik, megtalálható a különböző országok egyedülálló katonai és vámtiszti egyenruháitól kezdve a régészeti ritkaságokig, az egyházi ikonoktól a nemzeti zászlókig, a heraldikai értékektől a numizmatikai ritkaságokig sokféle értékes relikvia.
Kosztyin Pjort hazájában már több sikeres önálló kiállítás rendezett. A széles látókörű magángyűjtő több tudományos munka szerzője és két történelmi folyóirat szerkesztőségi tagja. A Moldovai Köztársaság Gyűjtői Társaságának egyik alapító tagja, valamint a Moldovai Köztársaság Vámszolgálata Múzeumának megalapítója.

A kiállítás ,,Moldáviai szerszámok és fegyverek a Kr.e. IV. századtól a Kr.u. XIX. századig egy magángyűjtő kincsei,, címet viseli.
A kiállított tárgyak között megtekinthetünk kőbaltákat, valamint bronz szerszámokat az írott történelmi idő előtti időkből. A középkor haditechnikájából ad ízelítőt a lándzsa-, dárda- és csatabárd gyűjtemény. A népvándorlás kor rettegett nomádjainak nyílhegyei, lószerszámai és felszerelési tárgyai is rabul ejthetnek és elgondolkodásra késztethetnek bennünket. Helyet kapott a kiállítás anyagában a jelent képviselő modern szurony és tőr is. Míg az előbbiek majd 2300 évvel ezelőttiek s azoknak az emberiség hajnalán élt eleink az ügyességét dicsérik. Ez a kiállítás szembesít az emberi mulandósággal, ugyanakkor megmutatja azt, hogy a hátrahagyott tárgyaikban, eszközeikben, fegyvereikben tovább élnek a régvolt emberek, népek, emlékek.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2008. szeptemberétől volt látható ez az időszaki kiállítás, amely igen sok látogatót vonzott. Az Intézet örömmel nyújtott segítséget ahhoz, hogy a mostani megnyitóval Sümeg és környéke is megismerkedhessen a Kr. e. IV. századtól és a Kr. u. XIX. század közötti Moldáviában használt fegyverekkel és tárgyakkal.
Ebben az évben ünnepeljük a Moldáv Állam megalapításának 650. évfordulóját amelynek méltó eseménye a kiállítás megnyitó.

 

Fotó: Csicsics Antalné