Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megmozdult a teljes professzionális haderő

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 15. 10:50

Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Vadai Ágnes, a minisztérium államtitkára is részt vett a Bevetési Irány 2009 gyakorlat szeptember 15-én megrendezett látogatói napján, Ercsi térségében, a Magyar Honvédség ismételten használatba vett vízi gyakorlóterén.

Végéhez közeledik az idei év legnagyobb kiképzési rendezvénye, a Bevetési Irány 2009 gyakorlat Ercsi térségében, a Magyar Honvédség újra használatba vett vízi gyakorlóterén. Az elmúlt egy hónapban tizennégy alakulat csaknem ezernégyszáz katonája, háromszáz technikai eszközzel vett részt gyakorlaton, amelynek zárásaként szeptember 15-én úgynevezett látogatói napot rendeztek.

Az eseményen részt vett Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, Bajnai Gordon miniszterelnök, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Vadai Ágnes, a minisztérium államtitkára is.

A Bevetési Irány 2009 gyakorlat, mint az egész magyar professzionális haderőt megmozdító esemény kezdetektől meghatározott és követett alapkoncepciója: bemutatni a katonai és politikai vezetésnek, valamint a civil társadalomnak a Magyar Honvédségben végbemenő szervezeti és képességfejlesztési eredményeket – hangzott el a rendezvényen.

A vendégeket a gyakorlaton résztvevő állomány táborának szomszédságának kijelölt alakulótéren katonai tiszteletadással fogadták, majd Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke nyitotta meg az egész napos rendezvényt. Kiemelte: a Magyar Honvédség hagyományosan, minden évben számot ad a kiképzési eredményekről, az ország védelméhez szükséges képességek kialakításának helyzetéről. A Bevetési Irány 2005 gyakorlattól kezdődően évente ennek a gyakorlatnak a keretében hajtják végre a haderő legfontosabb parancsnoki, törzsvezetési és harcászati rendezvényeit – tette hozzá Tömböl László vezérezredes, hangsúlyozva: az elmúlt években végrehajtott Bevetési Irány gyakorlatok teljes mértékben betöltötték a katonai vezetés elgondolásaiból adódó feladatokat.

A dinamikus bemutató, vagyis a végrehajtó állomány vízi átkelésének megtekintése után a vendégek megismerkedhettek a Magyar Honvédség legújabb képességeivel, és közelről megszemlélhették az újonnan beszerzett felszereléseket is. A program végén pedig az államfő, a miniszterelnök és a honvédelmi miniszter együtt ebédelt a katonákkal.

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László