Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos az együttműködés megerősítése

Szöveg: kormany.hu |  2011. június 23. 15:11

Az afganisztáni szerepvállalásról, az önkéntes tartalékos rendszerről, a katasztrófavédelem területén lehetséges tapasztalatcseréről volt szó többek között dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Deborah A. Ashenhurst dandártábornok, az Ohiói Nemzeti Gárda (ONG) parancsnoka közötti megbeszélésen a Honvédelmi Minisztériumban.

1595920631
Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára június 21-én, kedden irodájában fogadta Deborah A. Ashenhurst dandártábornokot, az Ohiói Nemzeti Gárda (ONG) parancsnokát. A megbeszélésen Simicskó István gratulált a dandártábornok asszony kinevezéséhez, és a Magyar Honvédség (MH), illetve az Ohiói Nemzeti Gárda (ONG) közötti együttműködés eddigi lépéseit méltatta. A beszélgetésen felmerült annak a lehetősége, hogy az ONG és az MH között a jövőben a katasztrófavédelem területét érintően kezdődhetne meg tapasztalatcsere.

Szóba került Magyarország afganisztáni szerepvállalása is, ahol Baghlan tartományban, a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) kötelékében a Magyar Honvédség az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve látja el feladatait. Ezzel összefüggésben Ashenhurst dandártábornok ígéretet tett a 2012 utáni együttműködés lehetőségének megvizsgálására.

Dr. Simicskó István, mint a HM Önkéntes Tartalékos Rendszerének (ÖTR) felépítésével megbízott vezető, beszámolt Ashenhurst dandártábornoknak az ÖTR-rel összefüggő eddigi eredményekről és a minisztérium további terveiről. A két fél egyetértett abban, hogy az ÖTR-rel a Magyar Honvédség olyan új képességre tesz szert, amely egyszersmind azt is elősegíti, hogy a honvédelem valóban nemzeti üggyé váljon. A parancsnok asszony ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy az ONG továbbra is szívesen segíti tapasztalataival a magyar fél munkáját.

Fotó: Tóth László