Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Róma a katonai műveletek felfüggesztését kéri

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 23. 14:53

Olaszország a líbiai ellenségeskedés „azonnali felfüggesztését” kérte szerdán annak érdekében, hogy humanitárius folyosók megnyitásával segíthessenek a lakosságon. Franco Frattini olasz külügyminiszter szerint „a katonai műveletek felfüggesztése lehetővé teszi az elszigetelt területek megsegítését, ahol drámai a humanitárius helyzet”.

Példaként Miszráta és Tripoli környékét hozta fel. Frattini a parlament külügyi bizottságában beszélt erről. Utalást tett a NATO-csapások polgári áldozataira is, mondván, hogy a „drámai hibák" próbára teszik a NATO szavahihetőségét. „Itt az alkalom, hogy részletesebb információt kérjenek a támadások eredményeiről" – tette hozzá.

Franciaország azonnal elutasította a kezdeményezést azzal az indokkal, hogy a hadműveletek szüneteltetése lehetővé tenné Moammer Kadhafi számára az időnyerést és erőinek újjászervezését.

„Az Abu Dzabiban két hete összeült összekötő csoport egyhangúlag azt a stratégiát támogatja, hogy a nyomás fokozására van szükség Kadhafira… Legvégül magára a lakosságra üt vissza a gyengeségünk bármilyen jele" – mondta Bernard Valero külügyi szóvivő Párizsban.

Eközben az Iszlám Konferencia Szervezete küldöttséget jelölt ki közvetítési céllal. A delegáció mindkét felet fölkeresi.

CímkékNATO