Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ha én aktív katona lennék, tagja lennék ennek a szakszervezetnek!”

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 16. 18:18

Bölcsességek, ünnepi hangulat, jutalmak – elismerések. Lufik, zászlók, fotógaléria. Konstruktív érdekegyeztetés, példaértékű szakszervezeti munka, tizenkétezer fős tagság. Eredmények és tervek – megkezdődött a Honvédszakszervezet (Hosz) IV. kongresszusa.

A balatonkenesei Honvéd üdülő étterme ezen a délutánon inkább emlékeztet rendezvényteremre, mint a kakaók és kalácsok reggeli fellelhetési helyére. Ott kezdődik minden, hogy az elfüggönyözött bejáratnál igazolnunk kell: „sajtómunkások" vagyunk, ugyanis csak így juthatunk be idő előtt a díszes helyiségbe. A szakszervezeti múlt legjellemzőbb pillanatképeit megörökítő fotókiállítás mentén jutunk el a „médiaasztalhoz". A mennyezetről kék lufik lógnak, rajtuk kis Hosz-zászlók. (Az egyik majd aláhull a mélybe, de ezt ebben a pillanatban még nem tudjuk.) A pulpitus körül nagy zászlók, hátul léggömbökből kirakva a szakszervezet címere, felette gróf Széchenyi István egyik ismert mondata: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen." Ha rendelkezésre áll elegendő anyagi forrás – tegyük hozzá gyorsan, hiszen a szerződéses és hivatásos katonák élet- és munkakörülményeinek javításának ez az alapfeltétele. Mert a szándék mind a szakszervezet, mind a honvédelmi tárca részéről megvan – ezt már számtalanszor hallhattuk mindkét oldal felelős vezetőitől, szakembereitől.

Van idő mindezt átgondolni, mielőtt Mészáros Géza, a szakszervezet elnöke bele nem fog bölcsességekkel tarkított megnyitójában. Seneca, Salamon király és Márai Sándor gondolatai után hallhatjuk: a három pilléren alapuló szakszervezetre – érdekképviseleti, gazdasági és alapít

1595871162
ványi szint – „mindig számíthattak azok, akik tőlünk vártak megoldást a gondjainkra." Az elmúlt négy év munkáját „keménynek, korrektnek és tisztességesnek" nevezte. Ez egyébként a HM illetékesei szerint is igaz – a sok más tárca által irigyelt Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumának (HÉF) ülésein rendszeresen érkeznek a Hosz részéről az állományt érintő problémákkal kapcsolatos kérdések, javaslatok, felvetések. Akár napirend előtt is, ha szükséges. Jól jellemzi a kialakult helyzetet dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter szlogenje: „önökről, önök nélkül, nem döntenek!" A Hosz „rólunk – nélkülünk ne döntsenek" jelmondatára rímelő mondat szimbolikusan jelzi: a szakszervezet beépült a HM döntéshozatali metódusába, minden szinten. A miniszter eredményként értékelte, hogy a Hosz – szakembereinek jelenléte ma már természetes a csapatoknál. (Nem volt ez mindig így.)

Aztán – a kinn hulló havas esőhöz hasonlatosan – elkezdenek záporozni a teremben is a szakszervezetet illető, elismerő jelzők: aktív, kezdeményező, konstruktív, elfogadott, nagy befolyással bíró. Jelentős érdemei vannak a legalább húsz év szolgálati viszonnyal rendelkezők nyugdíjrögzítésének kérdésében, a szolgálati időpótlék bevezetésével kapcsolatos törvénytervezetben és egyéb más, az életkörülményeket javító intézkedésekben is. A honvédelmi miniszter felsorolta az ez évben foganatosított élet-és munkakörülményeket javító intézkedéseket, majd a jövőre nézve kiemelte: a tervek szerint a munkáltatói kölcsön ügyében, – képletesen persze – megszűnik a „sorban állás."

Emmanuel Jacob, a Katonaszövetségek Európai Szervezete (EUROMIL) elnöke arról beszél, hogy ritka magyarországi látogatásainak állandó meglepetései közé tartozik az, hogy a Hosz szervezete folyamatosan növekszik, funkciói pedig bővülnek. Érdekesség egyébként, hogy jövőre az EUROMIL is tart kongresszust és az elnök örömmel látná, ha a magyar katona-szakszervezet is képviseltetné magát a vezetésben. Legalább ennyire elgondolkodtatóak voltak Breuer László, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) vezető titkára szavai, aki szerint a Hodosz nem lenne képes ilyen eredményeket elérni a Hosz nélkül. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke, a LIGA társelnöke hozzászólásában kiemelte: komoly munka volt megértetni a parancsnokokkal, hogy a Hosz nem ellenük, hanem a segítségükre tevékenykedik. Hangsúlyozta: tovább kell folytatni a munkát, hogy a katonák pozíció még jobbak legyenek.

„Ha én aktív katona lennék, tagja lennék ennek a szakszervezetnek!" – szögezte le Sipos Géza, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnöke. A köszöntők után Mészáros Géza elnök elismeréseket és jutalmakat adott át. Az ünnepséget állófogadás zárta, amelyen dr. Vadai Ágnes, a HM államtitkára mondott pohárköszöntőt. A november 17-ig tartó kongresszus további napjain sor kerül az elnökség a 2003-2007 közötti időszakról szóló beszámolójának vitájára, az Ellenőrző Bizottság beszámolójára és a szakszervezet programjának vitájára. Az alapszabály módosítása, illetve az egyéb kongresszusi határozatok után megválasztják a tisztségviselőket, tekintve, hogy a jelenlegieknek lejárt a mandátumuk.