Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hálótermi takarókat adományozott a Magyar Honvédség

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. február 3. 20:16

Húszezer hálótermi takarót adott át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére a Magyar Honvédség február 3-án, pénteken. Az egykor legénységi hálókörletekben használt pokrócokat a segélyszervezet a hajléktalan szállókon élők, a krízisközpontokban segítséget kérők és az utcákon, az erdőkben lakók közt osztja ki. Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke elmondta: a Honvédelmi Minisztérium példás gyorsasággal intézkedett a nagy hidegben életmentőnek számító takarók átadásáról.

Meleg takarókat kaptak a hajléktalanok, a fedél nélkül élők a Magyar Honvédségtől, hogy kicsivel könnyebben tudják átvészelni a fagyos éjszakákat. A térítésmentesen átadott 40 tonnányi adományt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat teherautói február 3-án, pénteken kezdték elszállítani Kalocsáról, az MH Logisztikai Ellátó Központ Inkurrencia Raktárbázisáról.

A segélyszervezet aktivistái a pokrócokat a hétvégén fogják szétosztani a fedél nélkül élők közt. Rózsa Géza őrnagy, a raktárbázis megbízott parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: a honvédség az önkormányzatok, segélyszervezeteknek és a civilek közreműködésével rendszeresen segíti a rászorulókat, de a szibériai hideg miatt most „csúcsforgalom" van náluk. Naponta 4-5 település képviselőit fogadják, az elmúlt napokban például a fővárosnak adtak át 450 darab ágybetétet egy újonnan megnyitott hajléktalanszálló részére, de „gulyáságyút", ruházati anyagokat, törölközőket, éthordókat is kérnek az önkormányzatok.

A raktár megbízott parancsnoka több konkrét esetet is megemlített: Kemeneshőgyész például takarókat, gumicsizmákat, kötényeket, esőkabátokat és munkaköpenyeket kapott, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pedig ágybetéteket, fejpárnákat, lepedőket, takarókat, gumisarukat és legénységi törölközőket.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke kijelentette: nagyon gyorsan és nagyon jókor jött a Honvédelmi Minisztérium segítsége. Tapasztalatai szerint ugyanis ilyen hideg időben azok közül is sokan kérnek tőlük segítséget, akik egyébként nem szokták elfogadni az ellátást. Megtelnek a szálláshelyek és a krízisközpontok, a legnagyobb hiány pedig ilyenkor pont a takarókból van. Természetesen azokon is megpróbálnak segíteni, akik még ebben a fagyban is ragaszkodnak a megszokott életterükhöz, az utcákhoz, az erdőkhöz, nekik vízhatlan fóliaborítással adják majd át a pokrócokat.

Fotó: A szerző felvételei