Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba képviselte Magyarországot Párizsban

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 23. 16:39

1956 a szabadsággal való találkozás volt Európa és az egész világ számára is – fogalmazott Hende Csaba a Párizsi Magyar Katolikus Misszió ünnepségén. A honvédelmi miniszter a franciaországi Liszt-év legfőbb eseményeként – október 22-én, szombaton este Párizsban – az Invalidusok Szent Lajosról elnevezett templomában megtartott hangversenyen is részt vett, amelyen a magyar kormányt képviselte.

A Krisztus-oratórium csendült fel az Invalidusok Szent Lajosról elnevezett templomában október 22-én, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában, a magyar zeneszerző születésének 200. évfordulóján. A hangversenyen a Magyar Köztársaságot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviselte. A koncertet élőben közvetítette a France Musique közszolgálati zenei rádiócsatorna.

Hende Csaba másnap, október 23-án beszédet mondott a Párizsi Magyar Katolikus Misszióban. A miniszter köszönetet mondott 1956 hőseinek; azoknak, akik életüket áldozták a szabadságért, és azoknak, akik – mint Sujánszky Jenő – fegyverrel harcoltak, majd a megtorlás elől külföldre menekültek és ott őrizték tovább évtizedeken át jelképesen – Párizsban a Diadalív révén a valóságban is – azt a lángot, amit otthonról hoztak magukkal.

„Köszönet illeti őket azért, hogy teljesítették és ma is teljesítik a Szent István-i parancsokat: a magyarság és a kereszténység megőrzését" – fogalmazott a miniszter.

Hende Csaba a „nemes francia népnek" is megköszönte azt, hogy befogadta és otthont adott a menekülőknek. A honvédelmi miniszter végül köszönetét fejezte ki azért, hogy az ünnepi szentmisén a katonákért is könyörögtek; azokért a honvédekért, akik a francia katonákkal együtt küzdenek a szabadságért és a demokráciáért, a nyugati világért ma is – többek között a francia irányítású kabuli katonai kórházban.

Az ünnepség végén a honvédelmi miniszter a párizsi magyar külképviselet, valamint a magyar emigráns szervezetek képviselőivel közösen koszorút helyezett el Mindszenty József hercegprímás emléktáblájánál, amelyet 1992-ben állítottak a Magyar Katolikus Misszióban. Késő délután a Párizsi Magyar Intézetben tartottak megemlékezést.

(HM Sajtóiroda)