Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogyan adjunk interjút bombatámadás esetén?

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. május 12. 14:53

Többek között a fenti kérdésre is választ kaptak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen május 3-14. között megrendezésre kerülő NATO Alapfokú Közkapcsolatok Tanfolyam hallgatói. A kurzuson résztvevő magyar diákok mellett orosz, angol, azeri, olasz, horvát és portugál hallgatók is részt vettek.

A kurzusról (NATO Basic Public Affairs Course – NBPAC) Kiss Dezső, a tanfolyam igazgatója a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a hallgatóság összesen 21 főből áll, ebből 12 magyar, és 9 külföldi tanuló.
„A kéthetes tanfolyam első hetében főleg elméleti ismereteket sajátíthattak el a diákok, a második héten pedig a gyakorlati feladatokra összpontosítunk."

Az igazgató hozzátette azt is, hogy a tanulók a NATO sajtótisztekre vonatkozó szabályaival is megismerkednek. „Megtanítjuk a tiszteknek, hogy hogyan kell nyilvánosan beszélni, hogy hogyan kell felépíteni egy előadást. Olyan részletekre is kitérünk, hogy ha például diát használnak egy-egy prezentáció során, akkor annak hogyan kell kinéznie."

A gyakorlati oktatáson a résztvevők megtanulják a telefonos interjúkészítés fortélyait is. „Ha a későbbiekben hadműveleti területen dolgoznak, akkor elsősorban telefonon kell nyilatkozniuk a hazai újságíróknak. Emellett képesnek kell lenniük leszervezni egy interjút parancsnokuk részére is. A tanfolyamon ezt úgy gyakoroljuk, hogy mindenki kap egy-egy saját történetet, és ennek alapján kérdezik őt az instruktorok. Általános, békefenntartásban előforduló szituációkról van szó, mint a bombafenyegetés, vagy a parancsnokság kiürítése", mondta el Kiss Dezső.

 

Lapunknak kifejtette: a gyakorlati oktatás során a diákok a stúdióinterjúzást is kipróbálhatják az iskola saját tévéstúdiójában. „Ebben az esetben kamera előtt kell sajtótájékoztatót tartaniuk, majd interjút adniuk. Ezt követően egy valódi tévéstúdióba is ellátogatunk, ahol mindenki megtapasztalhatja, hogyan működik egy szerkesztőség."

Kiss Dezső kiemelte, hogy a trénerek között megtalálható többek között Eperjesi Andrea is, aki a norfolki NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (Norfolk) Public Affairs Irodájának főtanácsadója, de osztrák és német kollégák, a NATO Oberammergau-ban lévő iskolájában előadást tartó tanárai is oktatnak. Az igazgató hozzátette: az oktatás kizárólag angol nyelven folyik, így a tanfolyamra való jelentkezés egyik feltétele a kiváló nyelvismeret volt.

A kurzus elvégzése után oklevelet kapnak a hallgatók.

A NATO ACT, a Honvédelmi Minisztérium és a ZMNE tavaly szervezte meg először a tanfolyamot, amely alapfeltétel a NATO oberammergau-i sajtótanfolyamának felvételéhez.