Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi hét Székesfehérváron

Szöveg: Tabiné Darabos Anna |  2009. május 19. 6:07

A következő napokban színes és eseményekben gazdag programokon vehetnek részt a székesfehérváriak és az ide látogatók. A megyeszékhelyen már sok évtizedes hagyománya van a honvédelem napi rendezvényeknek. A szabadidős és szakmai programokat a Honvédelmi hét fogja keretbe.

A 2009. május hónapban az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete közös szervezésében megrendezésre kerülő kulturális, szabadidős és szakmai programokat a Honvédelmi hét fogja keretbe, melynek eseményei kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget nyújtanak a város polgárainak, az itt élőknek és idelátogatóknak egyaránt.

1595887234
A rendezvénysorozat beharangozása május 14-én kezdődött, amikor újra „Honvéd banda" szólt, ha nem is a Stefánián, de Fehérvár történelmi belvárosában. A helyőrségi katonazenekar muzsikusai, műsorukkal a Székesfehérvári Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztivál programjára toborozták a zenét szerető közönséget.

Másnap délelőtt, május 15-én, a szokásosnál is nagyobb volt a forgalom a polgármesteri hivatalban. Sorra érkeztek a vendégek a Magyar Honvédség 160 évét bemutató kiállítás megnyitójára. Ünnepi fanfár köszöntötte az érkező Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár polgármesterét, dr. csapó Csilla alpolgármestert és Benkő Tibor altábornagyot, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát. „Amikor egy katona azt mondja, hogy „hazámat szolgálom", az nem üres frázis. Ha végignézünk a Magyar Honvédség 160 évét bemutató kiállítás tablóin, láthatjuk, hogy a hazájukat védő magyar katonák minden korban és időben ennek szellemében tették dolgukat, s ha kellett, életüket is áldozták" – mondta a tábornok megnyitó beszédében. Hangsúlyozta, hogy a magyar honvédelem napja, május 21-e, kiemelkedő jelentőséggel bír a honvédség életében.

A katonai szervezetek minden évben, a honvédelem ügyét magukénak valló és felvállaló civil szervezetekkel, személyekkel közösen ünnepelnek és emlékeznek. Az együttműködés eredményeként megvalósuló színvonalas rendezvények fontos szerepet játszanak a honvédelem össztársadalmi jellegének hangsúlyozásában, a honvédség mindennapi életének, törekvéseinek, faladatainak bemutatásában, a honvédség és társadalom kapcsolatrendszerének erősítésében, a közbizalom elmélyítésében és a társadalmi támogatottság erősítésében. A kiállítás ünnepélyes megnyitása után, az összegyűlt vendégek birtokba vették a teret és a kiállított tablókat, a sajtó képviselőit pedig sajtótájékoztatóra hívták, ahol az elkövetkezendő napok programjairól kaptak információt.

A Honvédelmi hét további eseményei

2009. május 15-től, a Helyőrségi Művelődési Otthon ad helyet a Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotásait bemutató kiállításnak.
2009. május 21-én, 13.00-17.00 között a honvédelem napja alkalmából kerül sor a „Fehérvár katonái" és „NATO NAP" a NATO Brüsszeli Központjának támogatásával elnevezésű rendezvényre, Székesfehérváron, az Alba Plaza előtti téren. Ugyanezen a napon 14.00-15.00 között kerül átadásra a helyőrség történetét bemutató emlékgyűjtemény, a Helyőrségi Klub „NATO-szárnyában", majd azt követően kerekasztal-beszélgetés lesz a honvédelem aktuális kérdéseiről: „a 60 éves NATO jelenéről, jövőjéről, hazánk NATO-tagsága 10. évében.

Este, a Vörösmarty színházban „Székesfehérvár köszönti katonáit" ünnepi est kerül megrendezésre.

Ebben az évben, új színfolttal gazdagodik Székesfehérvár zenei palettája. Önálló programként, de a Honvédelmi hét rendezvényeihez szervesen kacsolódva, május 22-én, a Honvédelmi Minisztérium és a városi önkormányzat első alkalommal rendezi meg a Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztivált, a történelmi belvárosban.

2009. május 29-én, Pákozdon (Mészeg-hegy), a Katonai Emlékhelynél ünnepeljük a magyar békefenntartók napját. Ugyanezen a napon, Doberdóban I. világháborús kápolna felavatására kerül sor. Az ünnepi hét rendezvényeit május 31-én, a belvárosban lévő katona szobrának megkoszorúzása zárja, a hősök napja alkalmából.

1595887234