Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama az önálló palesztin állam mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 19. 6:13

Washingtoni találkozójukon Benjámin Netanjahu nem nyilvánított véleményt erről a kérdésről. Obama szerint Izrael köteles leállítani a zsidó telepek építését a megszállt területeken. Barack Obama a fehér házi találkozó után úgy fogalmazott: a közel-keleti viszályban az Egyesült Államok elkötelezett a kétállami megoldás mellett.

Azt mondta, az egymás mellett békében és biztonságban élő két állam érdeke Izraelnek, a palesztinoknak, az Egyesült Államoknak és a nemzetközi közösségnek is. Obama azt javasolta Netanjahunak, hogy használja ki a történelmi lehetőséget a békefolyamat előmozdítására.

Netanjahu azt mondta riportereknek, hogy a palesztinoknak önmagukat kell kormányozniuk, az önálló palesztin államról azonban nem tett említést. “Nem akarjuk kormányozni a palesztinokat, békében akarunk velük élni" – fogalmazott, s hozzátette, országa kész az azonnali béketárgyalásokra a palesztinokkal.

Ugyanakkor leszögezte: ha Izrael – miként tervezi – felújítja a béketárgyalásokat, akkor a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt mint a zsidó államot, és lehetővé kell tenniük, hogy rendelkezzen az önvédelméhez szükséges eszközökkel. “Ha teljesülnek Izrael biztonságának feltételei, és elismerik Izrael legitimitását, akkor el lehet érni egy megállapodást, amikor a palesztinok és izraeliek egymás mellett élnek biztonságban, békében és egymást tisztelve" – mondta.

Az amerikai elnök egyórás négyszemközti találkozón fogadta az izraeli politikust; hivatalba lépésük óta ez volt az első találkozó közöttük. A megbeszéléseket szakértőkkel kiegészített egyeztetések követték, majd Obama magánebéden látta vendégül Netanjahut.

Obama a közös sajtótájékoztatón arról is beszélt: Izraelnek nyilvánvaló kötelessége, hogy leállítsa a zsidó lakótelepek építését a megszállt területeken, a békét előirányzó 2003-as útitervnek megfelelően.
Az amerikai-izraeli viszony egy másik fontos kérdése, az Iránhoz való viszony kapcsán kifejtette: nem látja értelmét annak, hogy mesterséges határidőt jelöljön ki az Irán-diplomáciában. Azt mondta, az Iránhoz való amerikai közeledés nem gyengeség.

Hozzátette viszont, hogy az Egyesült Államok az év végéig szeretne haladást látni Teherán vonatkozásában. Világossá tette: nem zár ki egy sor lépést Irán ellen, köztük a büntetőintézkedéseket, ha az folytatja nukleáris programját.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője útján “bátorítónak" nevezte az amerikai elnök kijelentéseit, különösen azt, hogy – mint fogalmazott – Obama ismét kiállt az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett. Ugyanakkor közölte, “kiábrándítóak" voltak az izraeli kormányfő szavai. A palesztin elnök szóvivője szerint Netanjahu elutasítja a kétállami megoldást, s nem vesz tudomást a palesztin nép legitim jogairól.

Tíz nap múlva Abbász elnököt is Washingtonba várják, két nappal korábban Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel tárgyal Obama a Fehér Házban. A találkozók után, június 4-én a tervek szerint Egyiptomban nagyszabású beszédet tart, teljesítve azt a kampányban tett ígéretét, hogy elnöksége első hónapjaiban egy muszlim országból üzenetet intéz a muzulmán világhoz.

Benjámin Netanjahu leszögezte, hogy Izrael mindenekelőtt békére törekszik. Közös fenyegetésnek nevezte a békét aláaknázó terrorista rezsimeket és szervezeteket. Hangsúlyozta, hogy a legfőbb fenyegetést az atomfegyverhez jutó Irán jelenti, amely nyíltan Izrael elpusztítására szólított fel. Izrael meg akarja szüntetni ezt a fenyegetést – hangsúlyozta.