Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédkórház: egyedülálló egészségügyi központ

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. december 2. 15:26

Visszanyerte korábbi átfogó, mostantól egyedülálló egészségügyi kapacitását a Honvédkórház, amely integráció keretében a Magyar Honvédség hadrendi elemévé vált.

A Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ és a Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ most végrehajtott integrációja meghatározó eleme a Honvédelmi Minisztérium, valamint az irányítása alá tartozó szervezetek szervezeti- és létszám racionalizálásának. A Honvédkórház hadrendbe illesztése miatt az országgyűlési határozatban szereplő létszámot mintegy 3000 fővel megemelték. Az integrációnak köszönhetően 243 – adminisztrációs és logisztikai jellegű – beosztással lesz kevesebb a korábbi két egészségügyi intézmény összlétszámához képest.

A hadrendbe állítás alkalmából rendezett december 2-i ünnepi állománygyűlésen részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Márki Gábor, a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára és dr. Schandl László phd. orvos dandártábornok, a kórház parancsnoka.

Varga László, az intézmény munka- és személyügyi vezetője ismertette a honvédelmi miniszter határozatát, amely szerint dr. Schandl Lászlót 2011. november 15-i hatállyal áthelyezte az MH Honvédkórház parancsnoki, MH egészségügyi főnök beosztásba, továbbá prof. dr. Grósz Andor orvos dandártábornokot az MH Honvédkórház Kecskeméti Repülőorvosi-, Alkalmasság-vizsgáló és Kutatóintézet parancsnoki beosztásába. A miniszter megbízást adott az MH Honvédkórház új vezetői munkaköreinek ellátására is: ezzel Svéd László általános parancsnokhelyettesi, dr. Hetei Péter gyógyító helyettesi, dr. Sepsey György gazdasági, prof. dr. Drávucz Sándor tudományos stratégiai és kutatásfejlesztési helyettesi munkakört lát el. A Honvéd Vezérkar főnöke hivatalvezető parancsnokhelyettesi

beosztásba helyezte át Csókos Gábor mérnök ezredest.

Beszédében a honvédelmi miniszter felidézte a magyar honvédség hadiorvosi szolgálatának megszületését. Mint Hende Csaba kiemelte, a több mint 110 éves Honvédkórház az elődök munkájának méltó folytatója. Ez idő alatt a magyar katonaorvoslás kiemelkedő teljesítményeit láthatta az egész nemzet, az egész világ – a világháborúk csataterén ugyanúgy, mint forradalmak és rendkívüli helyzetek idején. Amikor az Országgyűlés és a kormány úgy döntött, hogy a Honvédkórházat visszaintegrálja a honvédség hadrendjébe, rendkívül fontos lépést tett, hisz az ésszerűsítéssel jelentős egészségügyi erőket, további képességeket egyesített. Mindez egy ilyen színvonalú kórházzal egész Európában páratlannak számít – fogalmazott Hende Csaba. A miniszter arról is szólt, hogy a kórházban továbbra is minden igényjogosult meg fogja kapni a megfelelő ellátást. Rámutatott: a tény, hogy több mint egymillió honfitársunk jogosult itt egészségügyi ellátásra, roppant nagy szakmai felelősséget és tudást követel meg.

E célok maradéktalan megvalósulását hivatott szolgálni a Honvédkórház jelenleg zajló konszolidációja, amelynek 2013-tól része az intézmény finanszírozott – és pontokban kifejezett – teljesítményének növelése is. Mivel a támogatást teljes egészében nem tudják azonnal biztosítani, más forrásokat is meg kell nyitni. Hende Csaba kitért arra is, hogy a Honvédkórház nemzeti kincs, nemzeti intézmény, ahol a jövőben a magánpraxist és az állami kórházi munkát egyértelműen külön kell választani. Kiemelte a takarékos gazdálkodás jelentőségét is. Mint mondta, így lehet összességében oly sok viszontagság után békésen lehorgonyozni egy nagy és erős hadrend részeként.

Válaszbeszédében Schandl László aláhúzta: új időszámítás kezdődik a Honvédkórház történetében, hiszen a most végrehajtott integrációval immár önálló hadrendi szervezetként működik a kórház, és hagyományaihoz híven, de a 21. század követelményei szerint korszerűen, magas minőségben teremti meg azt az egységet, amely egyedülállóan öleli fel az összes egészségügyi képességet a prevenciótól a definitív és a sürgősségitől a krónikus betegellátásig. Jelentősen bővül az ellátási paletta is, hiszen a jövőben a Magyar Honvédség egészére kiterjedő egészségügyi szakfeladatok is az egységesült intézményre hárulnak, mint például hatósági feladatok, repülőorvosi alkalmasság-vizsgálat és kutatás, speciális kutatás és fejlesztés vagy missziós tevékenységek ellátása. Schandl László elmondta, hogy az integráció a betegellátó egységeket nem érintette.

A Honvédkórház aktívan részt vesz a Semmelweis Terv megvalósításának előkészítésében is. Mivel az egészségügyi kormányzat alkalmasnak találta a Honvédkórházat arra, hogy hazánk nyolc nagytérségi kórházának egyikeként működjön, az intézmény 2012 tavaszától Észak-Közép-Magyarország több mint 1,2 millió lakosának sürgősségi ellátását biztosítja majd folyamatosan. Ehhez az egészségügyi centrum a falai között tudhatja az elődintézmények legkiválóbb szakembereit és azt az óriási szellemi tőkét, amely egyedülállóvá teszi hazánk határain belül s kívül egyaránt.

Míg honvédelmünk legfontosabb feladata hazánk védelmi képességének profi fenntartása, illetve növelése, addig az egészségügyünk középpontjában országunk egészségének védelme áll, amit a Semmelweis Terv a honvédség közreműködésével kíván megoldani a jövőben is – fejezte be válaszbeszédét Schandl László.

 Fotók: Galovtsik Gábor