Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Győr

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. szeptember 27. 16:44

Győrött, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állománya előtt ismertette a Magyar Honvédség új humánstratégiájának alapvonalait dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke szeptember 27-én, kedden délelőtt.

A kabinetfőnök előadása elején leszögezte: a humánstratégia célja a Magyar Honvédségben szolgáló szakemberek megőrzése, és az, hogy a jövőben végre tényleg reális, tervezhető pályaképet biztosítsanak a katonáknak. A mostani rendszer ugyanis – még ha biztonságot is nyújt – nem ilyen, és ezzel mindenki tisztában van.

1595925064
„A biztonságot innentől fogva a második karrier lehetősége jelenti majd", fogalmazott Szarka Gábor a rekonverziós rendszerre utalva, és hozzátette: az elmúlt húsz évben ugyan születtek humánstratégia néven futó tervezetek, dokumentumok, ám egyik sem jelentett szemléletváltást, és nem hoztak lényegi változást a katonák életébe. A friss koncepció ugyanakkor gyökeresen új szolgálati kultúrát honosít majd meg a Magyar Honvédségben az elkövetkezendő évek folyamán.

Mint a kabinetfőnök kifejtette, a katonák életpályája az új rendszerben évekre előre tervezhetővé válik, hiszen mindenki látja majd, milyen lehetőségek állnak előtte nyitva, és a pályaháló adott pontjaira érkezve, a megfelelő döntési csomópontokra érve határozhat is arról, hogy az előmenetelt választja-e, vagy inkább marad az adott beosztásban és szakértővé válva építi tovább a karrierjét.

Amennyiben az előmenetel mellett dönt, az nagyfokú mobilitást kíván meg tőle, hiszen a klasszikus katonai pályamodellben, a hivatásosok körében egy beosztáshoz egy rendfokozat kapcsolódik – vagyis ha valaki előrelép, az ezen a téren is váltással jár majd.

Ha pedig a katona eljut arra a pontra, ahol ki kell válnia a rendszerből, azt is előre tervezhetően teheti majd meg a közszolgálati szféra átjárhatóságának és a rekonverziós képzésnek köszönhetően. Az objektív és átlátható struktúra révén természetesen e kiválás sem ér majd meglepetésként senkit.

Szarka Gábor részletesen beszélt a rendszert átható versenyszellemről, és leszögezte: az előmeneteli rendszert nem lehet majd „kijátszani" oldalirányból történő beevezésekkel, és ez természetesen a parancsnoki beosztásokra is vonatkozik. Ezekért is élő, tiszta és átlátható verseny zajlik majd.

Kiemelte: a megfelelő idő alatt minden hivatásos katonának el kell érnie legalább a főtörzsőrmesteri, illetve a századosi rendfokozatot ahhoz, hogy a rendszer része maradhasson.

A kabinetfőnök az illetményrendszer átalakítása kapcsán elmondta: a honvédelmi vezetés álláspontja szerint nem azt kell megfizetni, hol dolgozik az adott katona, hanem az általa végzett munkát. Ennek megfelelően nem tartható például az, hogy egy központi szervezetnél szolgáló hadnagy alezredesi beosztásban dolgozzon, és a pótlékoknak köszönhetően több fizetést vigyen haza, mint egy csapatnál szolgáló századparancsnok. Az egyéni felelősségen alapuló előmenetel révén azonban magasabb beosztásba jutva lényegesen magasabb fizetéshez is jut majd a katona.

A kabinetfőnök szólt a lakástámogatási rendszer átalakításáról és a bevezetendő „lakáspénz" intézményéről is. Egyértelművé tette: a költségvetési lehetőségek adottak, nem tágíthatók, így a rendszeren belül kell megnézni, hol lehet átcsoportosítani a rendelkezésre álló összegeket. „Minden katonát illetménnyel kell megfizetni", szögezte le Szarka Gábor.

1595925064
Kérdésre válaszolva a kabinetfőnök elmondta: rengeteg átmeneti szabályt kell megalkotni többek között azért is, hogy senki se kerülhessen hátrányba a jelenleg szolgáló állományból. Ennek értelmében semmiképpen sem követelik majd meg azt a már rendszerben lévő katonáktól, hogy utólagosan feleljenek meg számukra teljesíthetetlen feltételeknek.

Szarka Gábor beszélt a szolgálaton kívüli állomány kategóriájának bevezetéséről is. „Az a cél, hogy aki szolgálni akar, az megtalálja a számítását ebben a rendszerben", tette világossá a kabinetfőnök. Mint mondta, a mai rendszerben a honvédség humán intézményrendszere nem kezelhető és nem működtethető tovább, a karrierutak ugyanis „bedugultak", a katonák nem látják maguk előtt a pályájukat. Ebben a helyzetben a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése kötelességének érezte, hogy lépjen – ennek eredménye a humánstratégiai koncepció.

„Akik tisztességgel, becsülettel dolgoznak, azokat segíteni fogja ez a szisztéma: tisztességes verseny révén tisztességes előmenetelt biztosít majd számukra", fogalmazott Szarka Gábor, hozzátéve: az új rendszer lényege, hogy senki sincs „elfelejtve", és senki sem „bújhat el" – ha pedig „elbújik", az is kizárólag a saját döntése alapján történik.

Fotó: Rácz Tünde