Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. szeptember 8. 20:32

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke tartott tájékoztatót a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a Magyar Honvédség 2012–2021. közötti humánstratégiájáról szeptember 8-án, délután. „Ez az új rendszer fogja meghatározni pályafutásukat a jövőben”, szögezte le beszéde elején az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei előtt dr. Szarka Gábor a felsőfokú katonai oktatási intézmény dísztermében.

A kabinetfőnök részletesen ismertette, hogy a bevezetés előtt álló új humánstratégia jegyében miként zajlik majd le egy katonai pályafutás, és milyen döntéseket kell ezalatt meghozni az érintetteknek. A hangsúly azon van – hangzott el többször is –, hogy a régebbi rendszerrel szemben az újban a katonák lényegében maguk dönthetnek pályájuk, sorsuk alakulásáról. „Világos és átlátható rendszert kívántunk létrehozni" – jelentette ki a kabinetfőnök – „Ebben konszenzus alakult ki nemcsak a honvédelmi tárca, a Honvéd Vezérkar és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság között, de a katonai alakulatok parancsnokai és a honvédség vezénylő zászlósai között is. Igaz, azoknak is meg kell találni a helyét, akik már évek, évtizedek óta a haderőben szolgálnak. Önök pedig készüljenek fel arra, hogy nem mehetnek 25 év katonai szolgálat után nyugállományba", mondta a hallgatóknak.

A kérdés megoldása nem lesz egyszerű, hiszen a hamarosan megszűnő korai nyugállományba vonulással párhuzamosan meg kell találni azokat a civil területeket, ahol munkát lehet biztosítani a katonáknak, hogy beilleszkedhessenek a polgári életbe.

Az új pályamodelleket úgy jellemezte Szarka Gábor, hogy azok világos, egyértelmű követelményeket támasztanak, átlátható előmenetelt biztosítanak, az egyén kezdeményezőkészségétől, teljesítményétől függenek. Vázolta a pályamodellek lényegét, és megerősítette, hogy határozottan elkülönül egymástól a hivatásos és a szerződéses katonai pálya. Az altiszti és a tiszti hivatás között sem lesz mindennapi az átjárás. „Mást várunk el egy tiszttől, és mást egy altiszttől" – indokolta a döntést Szarka Gábor.

A tájékoztató során többször is elhangzott a „verseny" kifejezés, ami eddig nem volt mindennapos a katonai hivatás gyakorlásában. Ezután azonban „mindig a legjobbak kerülhetnek magasabb beosztásba, a teljesítmények objektív megítélésével. A jobb teljesítmény, komolyabb karrierrel, az pedig magasabb juttatásokkal jár", jelentette ki Szarka Gábor.

Az illetményeket illetően a kabinetfőnök elmondta, hogy azok a beosztástól, rendfokozattól, a szolgálatban töltött időtől és a különleges igénybevételtől függenek majd. A tervek szerint folyamatosan emelkedő illetményeknek ösztönözniük kell a mobilitást, és figyelembe kell venniük a munkaerő-piaci helyzetet is.
Szarka Gábor szólt az elismerések, ösztönzések rendszeréről és kiemelten foglalkozott a kitüntetések erkölcsi értékének helyreállításával. „Célunk, hogy a kitüntetés valóban érték legyen a jövőben" – fogalmazott.

A 2013-tól alkalmazandó humánstratégiáról még elmondta a kabinetfőnök, hogy bevezetésével nem fognak visszamenőleg lehetetlen követelményeket támasztani a régóta szolgáló katonákkal szemben. „De önöknek már maradéktalanul teljesíteniük kell az előírt követelményeket" – közölte a hallgatókkal. „Mindenkinek tudnia kell magáról, hogy mire képes, mire alkalmas, és azt is, hogy mit kell tennie ezért. A cél, hogy a legképzettebb, legalkalmasabb tisztek kerüljenek a magasabb beosztásokba és lépjenek elő. Tehetség, szorgalom, teljesítmény, és szabad az út önök előtt. S ne feledjék: aki jobb, az nyer!"

A tájékoztatót követően a kabinetfőnök tévhiteket oszlatott el, álinformációkat cáfolt és kérdésekre válaszolt. Végezetül azt mondta a fiataloknak: ezután is várják a javaslataikat, ötleteiket, mert van még lehetőség a humánstratégia alakítására, formálásra.

 Fotó: Rácz Tünde