Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsvéti ökumenikus istentisztelet a Honvédelmi Minisztériumban

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. április 10. 18:36

Ismerjük meg Jézus Krisztust, hogy rajta keresztül megismerhessük önmagunkat. Ez az örök üzenete a húsvétnak – fogalmazta meg a kereszténység legnagyobb ünnepének lényegét Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke április 10-én, kedden a Honvédelmi Minisztériumban celebrált ökumenikus szentmisén.

Berta Tibor általános helynök és Jákob János dandártábornok, református tábori püspök celebrálásával, a húsvéti ünnepek záróaktusaként ökumenikus szentmisét tartottak április 10-én, kedden a Honvédelmi Minisztériumban a Keresztény Katonák Szövetsége szervezésében.
Az igehallgatást katolikus, református és evangélikus szent énekek előadása tette ünnepélyesebbé, bensőségesebbé. Közreműködött a Légierő Zenekar−Veszprém kamarazenekara, Katona János alezredes vezetésével és Virág Pál törzsőrmester énekével.

1595934035
Először Berta Tibor szólt a hívekhez, idézve János evangéliumát, amely nem pusztán elmeséli a Jézus-történetet, hanem teológiai fejtegetésében megfogalmazza, mi is az áldozathozatal. A katolikus tábori püspökség általános helynöke úgy fogalmazott, csak egyet jelent a feltámadás: annak támad fel Jézus Krisztus, aki felismeri, aki hisz benne. S annak utat is mutat, hiszen Jézus feltámadása, az ő felismerése, megismerése egy új élet kezdetét jelenti.

Ez a megismerés nagyon mély dolog − immáron kétezer esztendeje tart. „Kétezer éve igyekszünk megismerni s megtudni, mit akar mondani nékünk Jézus" − mondta az ezredes.

Jákob János dandártábornok, református tábori püspök ünnepi imádságában hangsúlyozta, hogy Jézus feltámadt, legyőzte a halált, hogy örök életünk lehessen. „Köszönet érte, s azért is, hogy mellettünk áll" – mondta.

A püspök imádságában arra kérte Jézus Krisztust, hogy bátorítson bennünket, hasson el mindenki szívéig, így azokéig is, akik a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium szolgálatában állnak. Erősítse meg őket – miként mindenkit – a hitükben, hivatásukban, szolgálatukban, családjukban – kérte Jézust fohászában a protestáns tábori püspök, majd közös imádságra hívta a híveket.

Az ökumenikus istentisztelet a Miatyánkkal ért véget.

 
1595934036
 
1595934036

 
 Fotó: Galovtsik Gábor