Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

30 év elteltével újra képeznek pilótákat az afgán légierőben

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. április 10. 19:20

Az eltelt időszakban az afganisztáni repülőgép-vezetőket külföldön képezték. A hír csak most látott napvilágot, holott a jövő afgán pilótái már március 24-én a levegőbe emelkedtek Cessna 182 típusú repülőgépeikkel a Herat tartományban található Sindand légibázisról.

A gyakorlati képzés megkezdése előtt a pilótanövendékek kötelező angol nyelv kurzuson vettek részt. Az afgán légierő új képzési csoportjában hét növendék kapott helyet és lehetőséget. A hat hónapos Cessna 182 típuson végrehajtott repülések után a pilóták négy hónapot Cessna 208 Grand Caravan típuson fognak repülni. A képzés befejezése után a végzett pilóták vagy oktatóként fogják képezni a fiatal jelölteket, vagy szolgálatba állnak a légierő valamelyik alakulatánál.

Napjainkban az afgán pilóták Cessna 208 Grand Caravan típusú többcélú repülőgépeken – amelyeket felderítő feladatokra is alkalmaznak – valamint Alenia Aeronautica G222 típusú szállító gépeken repülnek.

Az Egyesült Államok a jövőben könnyű támogató repülőgépeket kíván Afganisztánba telepíteni, amely típust egy tender során kívánja kiválasztani. Az egyik szóba jöhető típus az Embraer EMB–314 Super Tucano kiképző-harci repülőgép lehet.

Információk szerint a repülőgépes kiképzéssel párhuzamosan helikopter-vezetőket is képeznek a Sindand légibázison.

2011 decemberében erre a célra Afganisztán hat darab amerikai, MD 530F típusú, könnyű helikoptert kapott. A későbbiekben várhatóan további 48 helikopter érkezik. A tizenegy hónapos kiképzés után az afgán pilótákra az orosz Mi–171 többcélú és a Mi–24/35 szállító-harci helikopterek irányítása vár.