Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól vizsgázott a NATO Válságreagálási Rendszer

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 25. 6:33

Véget ért az a NATO-válságkezelési gyakorlat, amelyen Magyarország is részt vett több tárca képviseletével – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A 15. alkalommal, április 16. és 22. között megrendezett, CMX’08 (Crisis Management Exercise) elnevezésű gyakorlat célja a NATO válságkezelési koncepcióinak, eljárásainak és intézkedéseinek, valamint a válsághelyzet idején szükséges konzultációnak és a közös döntéshozatalnak a gyakoroltatása volt.

A minisztérium közlése szerint a gyakorlat “elérte a kitűzött nemzeti és szövetségi célokat", elősegítette a NATO konzultációs mechanizmusának, a politikai és a katonai döntéshozatal folyamatának működés közben történő jobb megismerését, alkalmazását. A tárcák képesek voltak a kidolgozott válsághelyzetet önállóan kezelni, a NATO Válságreagálási Rendszer és a benne foglalt intézkedések a nemzetközi szervezet és a tagállamok közötti kommunikáció hatékony eszközének bizonyult.

A gyakorlat forgatókönyve fiktív volt. A feldolgozott konfliktushelyzet az euroatlanti térség területén kívül eső, egymást fenyegető, kitalált szomszédos országok közötti fokozatosan romló biztonsági helyzetet szimulált, melyhez humanitárius válság, terrorizmus és többnemzetiségű békefenntartó műveletek társultak.

Mivel a CMX’08 törzsvezetési gyakorlat volt, nem alkalmaztak valós erőket.