Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsony Szarajevóban

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 26. 18:38

Még csak néhány napja, hogy kiért és berendezkedett a szarajevói táborba az MH EUFOR Század új váltása, de máris temérdek feladattak találták szembe magukatk. S a beillesztő foglalkozások mellett megkezdték a felkészülést a családtól távol tartandó karácsonyi ünnepre is.

Az állomány váltása december első felében zajlott le a Szarajevóban állomásozó magyar kontingensnél. Az elmúlt fél évben Hódmezővásárhelyről érkezettek szolgáltak az MH EUFOR Században, őket ezúttal tatai katonák váltották le.

Az újonnan érkezők éppen csak berendezkedhettek a táborban, máris temérdek feladattal találták szembe magukat. Hiszen azonnal megkezdték az úgynevezett beillesztő foglalkozásokat, annak érdekében, hogy mielőbb elérjék a műveleti készenlétet. A harapós bosnyák tél, a mínusz öt-tíz fokos hideg megnehezítette a tatai katonák dolgát, ám a török és a lengyel kiképzők igyekeztek minél több tapasztalatot átadni magyar kollégáiknak, hogy a század minél sikeresebben és minél előbb beilleszkedjék a nemzetközi zászlóaljba.

1595871522
Mivel a váltás alig pár nappal az ünnepek előtt zajlott le, a karácsonyt rendhagyó módon ünneplték meg a magyar táborban. A felkészítő foglakozások közben szakítottunk egy kis időt az előkészületekre is. Sőt, december 20-án a kontingenshez látogatott Dr. Füredi Károly a Honvédelmi Minisztérium szakállamtitkára, valamint Hazuga Károly vezérőrnagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese.

A látogatás során a vendégeket Szentes Gábor őrnagytól, a kontingens parancsnoka tájékoztatta a magyar alakulat felépítéséről, feladatairól és a Bosznia-Hercegovinában kialakult helyzetről.
Ezek után a szakállamtitkár találkozott az EUFOR parancsnokával, majd részt vett az MH EUFOR Század ünnepi állománygyűlésén is. Fürdei Károly az ünnepségen adta át Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter ajándékát – minden Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar katona egy-egy zsebkést kapott ajándékba.

A missziós szolgálat ideje alatt a karácsony minden családjától távol ünneplő katonát érzékenyen érint. Szarajevóban ezt még az is nehezítette, hogy az ünnep nem tarthatott sokáig, mivel a század december 24-én helikopteres felkészítést hajtott végre. December 25-én minden Szarajevóban szolgáló katona – így a magyarok is – ünnepi ebéden vett részt, amelyen a helyi dolgozók – a karácsonyi díszbe borult étkezdében – apró ajándékokkal kedveskedtek az egyenruhásoknak. Az egynapos pihenés után december 26-án egy evakuálási gyakorlaton vett részt a század. A zsúfolt karácsonyi program ellenére a katonák igyekeztek egy kis családias hangulatot teremteni a magyar táborban, minden barakkban ott álltak a feldíszített karácsonyfák, melyek egy kis melegséget loptak a családjuktól távol ünneplők szívébe.