Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kardot kaptak a fiatal tisztek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI // Fotók: Tóth László |  2008. augusztus 19. 17:03

Kitüntetéseket és elismeréseket adtak át a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén. A hagyományos augusztus 20-án esedékes tisztavatási ceremónia új elemeként az avatandó honvédtisztek szintén itt kapták meg tiszti csillagjukat, és – idén először – Kossuth-kardot vehettek át a honvédelmi minisztertől.

A köztársasági elnök – Szekeres Imre honvédelmi miniszter előterjesztésére -, beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként, augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje katonai tagozatát adományozta Lakatos László vezérőrnagynak, a Honvédelmi Minisztérium tervezési és koordinációs főosztálya vezetőjének, Alkéri István dandártábornoknak, a szaktárca védelmi tervezési főosztályvezetőjének és Szabó János nyugállományú dandártábornoknak, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának.

1595879417
Az államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatát adományozta Makai Ágnes Móra Ferenc-díjas történésznek, muzeológusnak, numizmatikusnak, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársának.
A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozatát Deák Imre nyugállományú dandártábornok, a Katonai Biztonsági Hivatal főosztályvezetője, Grósz Andor dandártábornok, az Állami Egészségügyi Központ katonai főigazgató-helyettese, Gruber Nándor dandártábornok, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, valamint Gulyás Tibor nyugállományú ezredes, a szaktárca védelempolitikai szakállamtitkárságának volt vezetője vehette át.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt katonai tagozatát Erdélyi Árpád ezredes, a Katonai Biztonsági Hivatal igazgatóságának igazgatóhelyettese vehette át.
A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt katonai tagozatát Fazekas István János alezredes, a szaktárca Infrastrukturális Ügynökségének osztályvezetője kapta meg.
A honvédelmi miniszter átadta a Ferdinandy Gejza- és a Mészáros Lázár-díjakat is. Többen vehették át a szolgálati érdemjel és a honvédelemért kitüntető címek különböző fokozatait is.

A honvédelmi miniszter katonai felsőfokú tanulmányaik eredményes befejezése elismeréséül augusztus 20-i hatállyal 59 hallgatót nevezett ki hadnaggyá, és valamennyiüknek szálfegyvert adományozott.
A fiatal tisztek nevében Egresi László hadnagy mondta el ünnepi gondolatait.

1595879418
1595879418
1595879418
1595879419
1595879419
1595879419
1595879420