Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katona logisztikai előadások a tudomány házában

Szöveg: Demeter Ferenc |  2011. március 13. 9:11

A katonai logisztika szervezésének, tervezésének feladataival ismerkedtek meg március 9-én a Magyar Logisztikai Egyesület tagjai. A katonai vezetők a Magyar Tudományos Akadémia könyvtártermében adtak tájékoztatást a Magyar Honvédség új logisztikai szervezeteiről, és a honvédség előtt álló legfontosabb logisztikai feladatokról.

A bevezető előadást dr. Keszthelyi Gyula, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója tartotta. Mint hangsúlyozta: az újonnan felállított szervezetet két ügynökségből hozták létre, ami alkalmazkodott a Honvédelmi Minisztérium új struktúrájához. Az elmúlt időszak legnagyobb gondja az volt, hogy az ellátással foglalkozó rendszerek „szétszakadtak" és ezért jelentkezhettek problémák a katonai ellátásban.

Napjaik legfőbb célja – hangsúlyozta a főigazgató – a szakmaiság helyreállítása, hogy ezzel biztosított legyen a „műveleti feladatokat ellátók igényeinek maximális kielégítése."
Az új szervezet felel majd az összes katonai szervezet ellátásáért, valamint a meglévő vagyon kezeléséért – mondta Keszthelyi Gyula. 

A  következő előadást Frigyer László vezérőrnagy, a HM Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke tartotta. Bevezetésként tájékoztatott a csoportfőnökség szervezeti felépítéséről, feladatairól. Hangsúlyozta: ez a szervezet hivatott arra, hogy közvetlenül segítse a vezérkari főnök döntéseinek  előkészítését. „Nagyon fontos ez akkor, amikor a műveletekben résztvevők logisztikai kiszolgálása a nagy távolságok miatt rendkívül bonyolult és egyben nagyon fontos feladat" – mondta. 

Baráth István ezredes, bemutatta az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezeti felépítését és a parancsnokság logisztikai ellátásért felelős szervezeteit.

Kiemelten foglalkozott a missziók logisztikai ellátásával, amely feladatot az erre a célra felállított, a különböző területek szakembereiből álló csoport szervezi meg és irányítja.

Részletesen beszélt a magyar katonák afganisztáni szerepvállalásával és ezen belül a logisztikai felkészítéssel foglalkozó katonák munkájáról. 

Előadása végén az ezredes a honvédség előtt álló feladatokat elemezte, amelyben külön hangsúlyt kapott a felkészítés és kiképzés folytatásának fontossága, valamint a civil szektorral való együttműködés fenntartásának szükségessége.
Az előadások konzultációval, kérdések megválaszolásával folytatódtak.

 

  Fotó: a szerző felvételei