Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai hagyományok gyerekeknek a Balatonon

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. július 8. 11:23

Balatonkenesén, a nemrégiben átadott új faházakban rendezte meg a XII. Honvéd Hagyományőrző Gyermektábort a Honvéd Kulturális Egyesület. A szervezők a faházak teljes kapacitását kihasználták. Vendégeik is voltak: olyan gyerekek, akik a Honvédelmi Minisztériumi által meghirdetett pályázaton nyertek egy Balaton parti nyaralást.

“A Honvéd Kulturális Egyesület tizenkét évvel ezelőtt Balatonlellén rendezte meg először a hagyományőrző táborát" – mondta el kérdésünkre Gondi Miklós nyugállományú alezredes. “Az egyesület azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a táborban résztvevők a magyar történelmen belül ismerjék meg a katonai hagyományokat. Szeretnénk elérni azt, hogy minél több fiatal ismerje a honvédséget, azt az örökséget, amit ma a katonák képviselnek, és a fiatalok segítsék továbbvinni ezeket az értékeket." A balatonlellei üdülő megszűnése után Balatonfenyvesre költöztek át és a 2009-es év volt első, amikor a Balatonkenesei üdülőben kaptak újra lehetőséget a tábor megszervezésére.

Az idei tábor kibővült azzal, hogy a Honvédelmi Minisztérium kiadott egy pályázati felhívást, amire általános iskolák jelentkezhettek. A pályázat az „Üdvözlet Afganisztánnak" elnevezéssel került meghirdetésre, amelyben a gyerekek a maguk sajátos nyelvén üzenhettek a távoli ország fiataljainak. Ezeket az üzeneteket vitte el a honvédelmi miniszter akkor, amikor a magyar katonák által felépített iskolát Afganisztánban felavatták. A pályázat nyertese a Kincsesbányai Radnóti Miklós Általános Iskola lett, akik egy DVD filmet készítettek a szeretetről és a barátságról. A pályázat fődíja egy Balaton-parti üdülés volt. Az iskolából húsz gyerek és két pedagógus kapott meghívást a táborba. A táborban jelenleg összesen negyvenhét gyerek van, akikre tizennyolc pedagógus vigyáz, de állandó ügyeletben vannak itt orvosok és ápolók is. A pedagógusok önként, társadalmi munkában vállalták ezt a feladatot. A táborvezető azt is hangsúlyozta, hogy ezt a tábort nem tudták volna megszervezni a Honvédelmi Minisztérium és az Összhaderőnemi Parancsnokság támogatása nélkül, de sok más egyéb szponzoruk is van, akik az ajándékokat biztosították.

1595889039
 

A „katonai" tábor programja előre megtervezett, a reggeli ébresztőtől az esti tíz órás takarodóig. A táborvezető kezdetben nagyon félt attól, hogy ebben az újonnan kialakított környezetben a gyerekek óhatatlanul is sok kárt fognak okozni, mert minden nagyon új és sérülékeny. A parkban, ahol éppen most kezd nőni a fű, nagyon puha a talaj és a faházakban is sok lehet a gyerektől független probléma. Most már elmondhatja, hogy a gyerekek megértették a helyzetet, fegyelmezettek és nagyon vigyáznak mindenre. “Az ébresztőt követően van a „reggeli próba" majd a körletrend kialakítása. A körletrendbe természetesen beletartozik a táborvezető szállása is, mert a főnőnek akkor van hitele, ha nála is állandó rend és tisztaság van. A gyerekek a táborsorakozón ismerhetik meg a nap legfőbb programjait és ebben az időben ellenőrzi a körlet rendet a szigorú zsűri. A körletek minden nap pontot kapnak, amit a táborozás végén összesítenek és a győzteseknek egy helyi szponzor ajándékát a búcsúesten ünnepélyes keretek között adjuk át."

1595889039
 

A délelőtt folyamán minden nap kiscsoportos foglalkozások vannak. Sorolhatni lehet a gondosan megtervezett programokat. Hétfőn hadtörténészek tartottak előadást a huszárokról, a huszárok hadviseléséről, ruházatáról, a foglalkozást harci bemutatóval színesítették. Kedden a népművészetéről beszélgettek a gyerekekkel és a résztvevők a gyakorlatban ismerkedhettek meg a gyöngyfűzéssel, az agyagozással és a szalmafonással. Csütörtökön nagyszabású honvédelmi nap lesz, ahol a honvédség ellátó és támogató erői látogatják meg a tábort és a gyerekek bemutatókon ismerhetik meg a katonák feladatait és láthatják a fegyvereiket. Ezekre az előadásokra a gyerekeknek oda kell figyelniük, mert a pénteki napon lesz egy járőrverseny, ahol az elmondottakra teszt kérdés formájában a szervezők visszatérnek.

A tábor másik érdekessége, hogy az itt készülő tárgyaknak és rajzoknak is meg van a maga szerepük. A gyöngyfűzésnél sok-sok karkötőt és gyűrűt készítettek a gyerekek, de készültek szalmából képtartók és lesznek üzenetek rajzokkal, amit el fognak küldeni a messzi ázsiai országba, az afgán gyerekeknek. A szervezett programok mellett alternatív programokkal is készültek a rendezők. Ezek akkor kerülnek megtartásra, amikor az időjárás nem engedi meg a fürdőzést, mert ahogy a táborvezető fogalmazott: „A Balatont jelenleg semmivel nem tudtuk megverni!"

A Honvéd Üdülő vezetése nagyon nagy szeretettel fogadta ezt a rendezvényt és a hagyományőrző csoportot, úgy fogalmaztak, hogy a jövőben is szívesen várják ide az ország minden részéből a gyerekeket.

1595889039