Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dandárral ismerkedtek a vezérkari tanfolyam hallgatói

Szöveg: Demény Andrea |  2009. július 8. 10:27

A Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulatát meglátogatja a Vezérkari Tanfolyam hallgatóinak csoportja, Magyarország legmagasabb szintű katonai képzése, hiszen „a fegyveres erők alkalmazásának elmélete és gyakorlata” tantárgy keretén belül ismerkednek meg a magyar haderő alakulatainak sajátosságaival.

A csapatlátogatások során egy-egy katonai szervezet jellegzetes fegyvernemét, kiképzéseit, nemzetközi szerepvállalásait, szervezeti rendjét tanulmányozzák.

Ennek az ismeretszerzésnek képezte részét a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárnál július 07-én tett látogatásuk, ahol Bakos Sándor alezredes, logisztikai zászlóalj parancsnokának köszöntője után került sor a dandár bemutatására.

A tájékoztató során a hallgatók részéről a legtöbb kérdést a missziós felkészülés és az itthon maradó állomány kiképzése vetette fel, de nem kerülte el figyelmüket az alakulat sajátos szervezeti felépítése sem.
A főtisztek megismerhették a rendszeresített fegyverzeti és technikai eszközöket, ám a bemutató legérdekesebb momentuma a BLG 60M hídvető harckocsi szimulált telepítésének végrehajtása volt.

A laktanya bejárás során dr. Resperger István mérnök ezredes a tanfolyam parancsnoka elmondta, hogy most először az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának egyik tagja is részt vesz a képzésen, aki már sikeresen teljesítette a záróvizsgát. Azoknak, akik a Honvédelmi Minisztériumból jöttek képzésre, sok újdonságot és érdekességet lehet mutatni az ilyen látogatások során, de vannak itt olyanok is, akik ennél az alakulatnál kezdték, illetve folytatták pályafutásukat – tette hozzá.

Az alakulatok megismerése fontos lépés a hallgatók számára, hiszen a tanfolyam befejezése után kerülhetnek olyan pozícióba, ahol a megszerzett ismeretek rálátást nyújtanak szervezeti kérdésekre, vagy épp segítenek a döntéshozatalban.