Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harci úszók

Szöveg: Szabó Béla |  2009. július 8. 13:47

A szolnoki Holt-Tiszán közösen gyakorolnak három alakulat búvárai ezen a héten. A „repertoárban” minden nap szerepel uszonyos úszás – harminc perces úszással kezdtek, majd a hét végén ez már egyórás (mintegy négy kilométeres) lesz -, majd a vízen és a víz alatt a különböző mozgásmódokat gyakorolják.

Virágos – Kiss Sándor főhadnagy, a kiképzés vezetője a honvédelem.hu-nak elmondta: az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj kezdeményezésére, és vezetésével az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, valamint az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj búvár beosztású katonái a harci búvár, harci úszó feladatokat gyakorolják a kiképzés során.

A neoprén búvárruhába öltözött katonák többek között nagy sebességgel haladó motorcsónakból ugranak a vízbe, majd „gyűjtik be" őket. A „tét emelésével" ezt fegyverrel, majd teljes búvárfelszerelésben is végrehajtják, végezetül az átkelő/kirakóhely megközelítését, elfoglalását és biztosítását gyakorolják.

Mint azt Ruszin Romulusz alezredes, a könnyű vegyes zászlóalj parancsnoka elmondta: a több tekintetben hasonló rendeltetésű alakulatok közös gyakorlása költségkímélő, s egyben részét képezi az ősszel megrendezendő Bevetési Irány 2009. gyakorlatra való felkészülésnek.

Fotók: Rácz Tünde