Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai rendőrök a nemzetközi repülőtéren

Szöveg: Kalamár Dezső főtörzszászlós |  2011. március 12. 14:18

A Kabuli Nemzetközi Repülőteret (KAIA) irányító magyar katonai kontingenset bemutató sorozat e részében, bemutatjuk a Nemzetközi Katonai Rendőrséget (IMP) és az annak részeként működő Személybiztosító Csoportot (CPT).

Az IMP (International Military Police) csapat összetételét tekintve belga, macedón, görög, török, amerikai és magyar katonai rendőrökből áll. A magyarok alapvetően az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljtól érkeztek, de elengedhetetlen más alakulatok, mint például az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj,és  az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred tapasztalatokkal rendelkező tiszthelyetteseinek részvétele is.

Az IMP sokrétű és kulcsfontosságú feladatot lát el az ISAF KAIA mindennapi életében. A felelőssége kiterjed a KAIA területén bekövetkező minden olyan incidensre, melyet ISAF-katonák, vagy civil alkalmazottak okoznak, illetve ellenük irányul. Az intézkedési jogkörünk – rendfokozattól függetlenül kiterjed – minden a tábor területén tartózkodó ISAF, és nem ISAF-személyre. A munkánk elvégzéséhez rendelkezésünkre állnak nagy teljesítményű terepjárók, quadok, korszerű alkoholteszterek, sebességmérő készülék, helyszínelő készletek, továbbá egy korszerű fogda is.

A IMP nap 24 órában, folyamatos járőrözéssel biztosítja a katonai rend, fegyelem, közlekedési rendszabályok, valamint a helyi szabályzók (Standard Operations Procedures- SOP) betartását a táboron belül. Felelősségi körébe tartozik a bázis területén bekövetkezett balesetek, rendbontások, szabálysértések, bűnügyek kivizsgálása, mivel az SOP szerint az IMP nyomozati jogkörrel is rendelkezik. Számtalan esetben riasztja őket a KANOC különböző incidensekhez, a nap 24 órájában, például közúti balesetekhez, verekedésekhez, lopásokhoz és vészhelyzeti landolásokhoz. De ne felejtsük el megemlíteni a napi rutinnak számító sebességmérést, alkoholszint ellenőrzést és a gépjárművek véletlenszerű átvizsgálását sem.

Az IMP feladata – hasonlóan a civil nemzetközi repülőterek rendőri szakfeladataihoz – a repülőtéri forgalom biztonságának biztosítása, az utazó személyek és csomagok átvizsgálása. A repülőtér stratégiai fekvése, az ISAF-parancsnokságok és a kormányhivatalok közelsége miatt. Megfordult már a repülőtéren az elmúlt hónapok során az afgán elnök, az amerikai alelnök, a brit miniszterelnök, a magyar honvédelmi miniszter valamint számtalan más magas rangú katonai és polgári személy is. E személyek utazásának biztosítása kiemelt része az IMP napi életének.
A feladat nagyságát talán jól érzékelteti, hogy az eltelt öt hónap alatt, rendőreink több mint 300 jelentést készítettek.

Az IMP csoport szerves részét képezi a hét katonából álló CPT (CLOSE PROTECTION TEAM személyvédelemért felelős csoport) is, melynek fő feladata a KAIA-parancsnok vagy általa meghatározott magas rangú személyek védelme, azok táboron kívüli és belüli mozgása esetén, továbbá 24 órás készenlét fenntartása, szükség esetén azonnali menekítés érdekében.
A csoport tagjai átlagosan tíz éve szolgálnak az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál, és egy speciális katonai személyvédelmi tanfolyam elvégzése után lettek bevethetőek.
Feladatukat négy páncélozott Toyota Land Crusier gépjárművel hajtják végre, szükség esetén rendelkezésükre állnak repülőgépek és helikopterek.
A hétfős csoport három tapasztalt gépjárművezetőből, biztosítókból, valamint a parancsnok közvetlen személybiztosítójából áll, ezen belül egy Medic (harctéri életmentő) is tevékenykedik a csoportban.

A felkészítés során nagy figyelmet fektettek arra, hogy a csoporton belül mindenki ismerje társai feladatát is és szükség esetén azt el is tudja látni.