Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonáink felkészültségét méltatta a NATO első embere

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. október 9. 12:55

A Kossuth téren ünnepélyes keretek között, a NATO-főtitkár jelenlétében fogadták az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport negyedik váltásának katonáit. Jaap de Hoop Scheffer kiemelte, hogy a magyar katonák a legmagasabb szakmai színvonalon teljesítették feladatukat Afganisztánban.

A főtitkár úgy fogalmazott: “a katonák szerepvállalása nem csak az afgán nép életének javítását szolgálja, hanem egyben saját biztonságunkat is garantálja." A NATO-főtitkár megemlékezett arról a két magyar tűzszerészről – Nemes Krisztiánról és Kovács Gyuláról – akik életüket vesztették Afganisztánban.
Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: az afganisztáni NATO-misszió fontosságát jelzi, hogy a szövetség valamennyi tagállama állomásoztat katonákat Afganisztánban.

A NATO eltökélt szándéka, hogy sikerre vigye az afganisztáni küldetést
és sikerrel is jár majd – jelentette ki Jaap de Hoop Scheffer. 

Szekeres Imre sikeresnek minősítette a most hazatért negyedik magyar békefenntartó váltás afganisztáni tevékenységét. A honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a katonák minden tekintetben megfeleltek az elvárásoknak. A miniszter szerint az afganisztáni békefenntartás “külpolitikánk legfontosabb és leghatékonyabb eszközévé vált". Szekeres méltatta, hogy a magyar szárazföldi erők 12 százaléka vesz részt nemzetközi békefenntartásban, ezzel Magyarország túlteljesítette a NATO 8 százalékos elvárását. Dicsérte, hogy a nemzetközi békefenntartásban való részvételt támogatja az összes parlamenti párt és a közvélemény is.

Szekeres Imre kiemelte, hogy a NATO-nak egységes stratégiát kellene kidolgoznia Afganisztán jövőjéről. Jelezte, hogy az észak-atlanti szövetség fokozatosan csökkenteni szeretné Afganisztánban az aktív katonai szerepvállalást, helyette az afgán kormányhadsereg kiképzésében való segítségnyújtásra kerülne át a hangsúly.