Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonanemzedéki találkozó – huszadszor

Szöveg: Szűcs László |  2011. szeptember 28. 12:16

Huszadik alkalommal rendezi meg a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) a Katonanemzedéki Találkozót. Az idei rendezvényre október 3-4-én kerül sor a balatonkenesei Honvédüdülőben. A részletekről Sipos Géza nyugállományú ezredes, a BEOSZ elnöke tájékoztatta a honvedelem.hu-t.

Mint megtudtuk: a kétnapos találkozón előadások hangzanak el a katonai hagyományőrzés, a hadisírgondozás két évtizedes tapasztalatairól, valamint a generációk közötti kapcsolattartás fontosságáról és a Szent Korona védelméről. Az idei, jubileumi találkozó egyébként az emlékezés jegyében zajlik – emelte ki Sipos Géza –, ennek része lesz a szövetség által felállított emlékoszlopok megáldása és megkoszorúzása, valamint a nemzedékek fájának elültetése.

A találkozón – a tervek szerint – részt vesz dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is – tette hozzá az elnök.

Mint megtudtuk: az 1990. február 27-én megalakult BEOSZ – amely önmagát „társadalmilag hasznos, közérdekű tevékenységet végző, a honvédelem és a biztonság értékei és hagyományai alapján szerveződött, ember-, család- és közösségcentrikus önálló tagegyesületek és tagszövetségek országos szervezete" -ként definiálja – pillanatnyilag 132 tagszervezettel rendelkezik, amelyek hét régióban három tagszövetségbe tömörülnek. Az egyesület 1992 óta minden esztendőben megrendezi a Katonanemzedéki Találkozót: a mostani, jubileumi rendezvényre már hónapok óta készülnek.


Amikor a BEOSZ, úgy döntött, hogy a katonanemzedéki találkozó megszervezésével járó «aprómunkát» felvállalja, abból indult ki, hogy a sok-sok akadályozó tényező, ellentmondás ellenére az «ügy» nem reménytelen. A közös érdeklődés, sorsközösség és felelősségérzet talaján remény van arra, hogy sikerüljön az egymástól akkor még sok mindenben különböző nézeteket valló és világnézeti meggyőződéssel rendelkező embereket néhány fontos témában közös álláspontra juttatni. Úgy is lehet fogalmazni, hogy a BEOSZ az azonosságok talaján állva vállalta fel a különbözőségekkel való szembenézést, vagyis lehetségesnek tartotta a «Kézfogást a Hon Védelméért»" – mondta Sipos Géza, hozzátéve: a találkozók legfontosabb témája a hagyományápolás, ezen belül is a katonai hagyományok ápolása. Mindez azért is kiemelkedően fontos, mert a katonai hagyományok részei nemzetünk örökségének. 

A Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkar, valamint a „Bajtársainkért" Alapítvány támogatásával megvalósuló idei Katonanemzedéki Találkozó fővédnöke dr. Schmitt Pál köztársasági elnök, védnököknek pedig Hende Csaba honvédelmi minisztert és dr. Benkő Tibor vezérezredest, a Honvéd Vezérkar főnökét kérték fel a szervezők.

Fotó: Archív 

 

https://honvedelem.hu/files/files/28148/katonanemzedéki_találkozó.pdf