Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonasuli a határ szélén

Szöveg: Vastagh László |  2010. november 11. 6:05

A battonyai Mikes Kelemen Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium immár egy évszázados múltra tekint vissza: az intézmény ötven évig az ország egyetlen iskolája volt ezzel a névvel, pedig a településnek nem volt közvetlen kötődése Mikeshez. Az iskolában 2005 óta oktatják a katonai alapismeretek tantárgyat, méghozzá egyre nagyobb érdeklődés mellett.

De éppen e névválasztással nem csak az iskolában alakult ki egyfajta „Mikes-kultusz". A város 19. századi fejlődése tette indokolttá az iskola alapítását, mely több sikertelen kísérlet után a jogelőd Polgári Fiúiskola 1912 őszén nyitotta meg kapuit. Feladata Battonya és vonzáskörzetének településein élő gyerekek elemi iskola utáni képzése volt 1947-ig, ekkor a város gimnázium létrehozására kapott lehetőséget.

1595909752
A szűkebb és tágabb környezet mindenkori igényeinek megfelelő képzés folyamatos fejlődésen ment keresztül, melyet az oktatott szakmák változása is tükrözött. Az 1971-re kiépült tagozatos rendszert 1979-re a fakultációs rendszer váltotta fel, majd 1982-től a szakközépiskola is kétprofilú lett, a körzet iparosodását követve megindult a műszerészképzés is.

Az iskola igazgatónője, Molnár Mihályné elmondta, hogy a gimnáziumi párhuzamos osztályok egyikében a közismert tárgyak, idegen nyelvek (angol, német), matematika és informatika kapott külön hangsúlyt, míg a másikban belügyi rendészeti- és katonai képzéssel egészült ki az oktatás. Az iskola 2005-ben azon tanintézetek egyike volt, melyek a Honvédelmi Minisztériummal és a nemzetvédelmi egyetemmel karöltve elkezdte a katonai alapismeretek oktatását. Azt tapasztalták, hogy az önkéntes haderő megalakítása után a fiúk érdeklődése megnőtt a katonai szolgált iránt.

1595909752
A városi önkormányzat, mint az iskola fenntartója szakember alkalmazásával anyagilag is lehetővé tette a tárgy oktatását, s mi több az Air Soft lőtérrel megteremtette a lőkiképzés hátterét is.

A katonai alapismeretek választható érettségi tárgy ezért kibővül a 9. évfolyamban a Magyar Köztársaság biztonság- és szövetségi politikájával (36 óra), 10. évfolyamban térkép- és tereptani alapismeretekkel (36 óra), 11. évfolyamban általános katonai ismeretekkel (72 óra), illetve a 12. évfolyamban a Magyar Köztársaság honvédelmének felépítése és szabályozásával (36 óra), egészségügyi ismeretekkel (18 óra), valamint az érettségi vizsgára történő felkészüléssel (10 óra). A gyakorlati képzés között pedig lövészet, fegyvertechnikai- és alaki ismeret is szerepel.

Az előző évben két, az idén már négy diák választotta érettségi tantárgyként a katonai alapismereteket.

1595909753
Ami a diákok részéről azért is elismerésre méltó, mert az ismereteket – fakultatív tantárgy lévén – szabadidejükben, az eredeti tanrenden felül kellett elsajátítani, helytállni a fizikai-, erőnléti- és gyakorlati foglalkozásokon, melyeket lelkesen és komolyan végeztek. Mindehhez a kihívást és motivációt Tóth Mihály oktató hozzáértő és körültekintő pedagógiai tevékenysége jelenti, hiszen olyan tantárgyról lévén szó, melyet csak úgy könyvből elsajátítani nem lehet. Az oktató 2006-ban végzett a ZMNE hadtudományi karán, 25 év katonai szolgálat áll a háta mögött. Az oktatási tematika teljes egészében a Katonai alapismeretek tankönyvre épül, de kiegészül a szimulációs lőtérrel, a hadijátékokkal, a honvédelmi napokkal, ami a felkészítést gyakorlatiasabbá teszi, és még jobban elősegíti a pályára irányítást.

Tanulóink leginkább a Magyar Honvédség tiszthelyettes szakképző iskolája iránt érdeklődnek – mondta a szakoktató. Az eddig hat érettségizett

1595909753
diákból négyen jelentkeztek a szentendrei képzésre, ahová egészségügyi és pszichikai okok miatt ugyan nem nyertek felvételt, de közülük egy fő a honvédség szerződéses katonája lett.

A Mikes 64 éves története során bebizonyította, hogy fontos szerepet játszik szűkebb és tágabb környezetében. Az iskola emlékkönyvében „akikre büszkék vagyunk" felirat alatt olvasható az élet különböző területén hírnevet, elismerést és kimagasló érdemeket szerzett személyek között dr. Czuth László mérnök ezredes, dr. Mucsi József ezredes, szociológus, Braun László mérnök altábornagy, korábbi vezérkar főnök-helyettes és Lipták József őrnagy, a békéscsabai toborzó- és érdekvédelmi iroda vezetőjének neve, akik a honvédelem területén állták és állják meg helyüket a Battonyán érettségizett diákok közül.

Fotó: Mudrityné Baji Klára