Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Köszöntő a felderítők napján

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. november 11. 6:12

November 11. a felderítők napja. Az alábbiakban közöljük a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterének és a HM Honvéd Vezérkar főnökének katonai felderítésben szolgálatot teljesítő személyi állományhoz szóló köszöntő levelét.

Tábornokok, Tisztek, Tiszthelyettesek, Kormánytisztviselők, Közalkalmazottak!

Tisztelettel és elismeréssel köszöntjük a katonai felderítésben szolgálatot teljesítő valamennyi hivatásos és szerződéses katonát, kormánytisztviselőt, közalkalmazottat november 11-én Szent Márton ünnepén, a felderítők napja alkalmából.

A felderítés egyidős a hadviselés történetével, annak egyik meghatározó tényezője és mindig, mint az egyik legfontosabb harcot támogató tevékenység játszott fontos szerepet. Nincs ez másképp napjainkban sem, amikor az információs hadviselés korában, a transznacionális és aszimmetrikus fenyegetettség megjelenésével, a napjaink technológiai vívmányait felhasználó ellenséggel szemben még inkább felértékelődött a hírszerzés, felderítés jelentősége. A felderítő katonáknak egyre több, és nehezebben elérhető forrásból kell információt szerezniük, tevékenységük szerteágazóbb lett. Egyre nagyobb kihívást jelent a megszerzett információ feldolgozása, értékelése, a parancsnok számára szükséges értékelt felderítési adat előállítása. Mindehhez pedig még szélesebb körű felkészülés és alapos szakmai tudás szükséges.

Tisztelt Hölgyek és Urak!

Felderítő katonáink az elmúlt években bizonyították szakmai felkészültségüket és elhivatottságukat. A Magyar Köztársaság és a Magyar Honvédség számára végzett felderítő feladatok ellátásán túl eredményesen járultak hozzá a békemissziós műveletek sikereihez, becsülettel teljesítették feladataikat az országhatáron kívül a Balkántól az afganisztáni műveleti területig, megbecsülést szerezve ezzel nemcsak fegyvernemüknek, de az egész Magyar Honvédségnek és hazánknak a Magyar Köztársaságnak.

A felderítő szervezetek áldozatos munkával fenntartott képessége biztosítja az ország megbízható védelmét, katonáink korszerű képzettsége és felkészültsége pedig más országok haderőihez viszonyítva is kiállja a próbát. A harcászati hírszerzés kialakításával, a pilótanélküli felderítő repülő eszközök megjelenésével, a rádiófelderítés modernizálásával fémjelezhető képességek elengedhetetlenek a napjainkban folyó műveletek hatékony támogatásához, erőink megóvásához, és alapjául szolgálnak a szövetségi együttműködés követelményeinek. A megszerzett információk feldolgozásához lényeges az elemző-értékelő képesség magas szintű fenntartása és fejlesztése is. A közeljövőre tervezett új, korszerű felderítő eszközök beszerzése tovább növelheti a felderítés hatékonyságát.

Tisztelt Ünneplő Felderítők!

A felderítők védőszentjének napján köszönetünket fejezzük ki a Magyar Köztársaság és a Magyar Honvédség valamennyi felderítő katonájának áldozatos munkájáért. Múltjuk és kiváló teljesítményük kötelezi Önöket, hogy az előttünk álló feladatok végrehajtása során, a felderítőkre jellemző elhivatottsággal és fegyelemmel teljesítsék kötelességüket, kövessék és ápolják hagyományainkat, magas szintű szolgálattal járuljanak hozzá a Magyar Honvédség küldetése teljesítéséhez, hazánk fegyveres védelméhez, az állampolgárok biztonsága megőrzéséhez.

További munkájukhoz kívánunk Önöknek jó erőt, egészséget és katonaszerencsét, magánéletükben örömet és boldogságot!

Budapest, 2010. november 11-én

Dr. Benkő Tibor altábornagy                                                                   Dr. Hende Csaba