Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KatonaSuli: országos verseny szakadó esőben

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. április 24. 14:26

Nagyszabású rendezvénnyel emlékezett a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kapcsán Debrecenben kibontakozó eseményekre. A „Katonák. Hősök. – Hagyomány és megújulás” programsorozat debreceni, „Tavaszi Hadjárat a Szabadság Őrvárosában” elnevezésű rendezvényének eseményei között kiemelt jelentőséggel bírt az ország KatonaSuli-programjában részt vevő középiskoláinak szervezett akadályverseny április 17-én.

1595934663
A barátságtalan időjárás ellenére az iskolákat képviselő tanulók és kísérőik 18 csapattal összesen 108-an érkeztek a megmérettetésre, hogy próbára tegyék ügyességüket és kitartásukat. A Református Nagytemplom előtt felsorakozott diákoknak Hende Csaba honvédelmi miniszter adta meg a jelet a verseny kezdetére. Az igazi küzdelem a dandár sportpályáján, délben, szakadó esőben kezdődött el. A zord időjárás alaposan megnehezítette az öttagú, vegyes csapatok dolgát. A cél a hét akadályelemből álló pálya minél gyorsabb teljesítése volt. A versenyzőknek a kúszófolyosó, a kézigránát-dobás, a paintball-lövészet, az „UAZ-tolás", a gumi futópálya, a gépkarabélytár töltése és a sebesültszállítás kihívásait kellett leküzdeniük a lehető legrövidebb idő alatt.

Bár a szervezők – a diákok elmondása szerint – embert próbáló feladat elé állították a csapatokat, az időeredmények és a végrehajtás módja is a résztvevők tudatos felkészülését igazolta, amelyről a dandár parancsnokhelyettese is elismerően szólt az eredményhirdetésen.

1595934663
A versenyzáró eseményen dr. Lippai Péter ezredes, Szabó Zoltán őrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztályának főtisztje és Berkecz Gábor, a tervek szerint szeptembertől honvédelmi intézményként működő Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium igazgatója adták át a legjobb helyezéseket elérő csapatoknak a díjakat. Első helyen a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola „Mikes" csapata végzett, a második legjobb időt a debreceni Szent József Gimnázium „Komáromi fiúk"  néven nevező ötöse teljesítette, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a budapesti Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola „Szikra" alakulata állhatott. Mögöttük csak néhány másodperccel maradt el a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium „Jómadarak" és „Párducok", valamint a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola „Eötvös Kaposvár"  csapata.

Szabó Zoltán őrnagy, a KatonaSuli-program koordinátora szerint fontos, hogy a gyerekek rendszeresen meg tudják mutatni szellemi és fizikai felkészültségüket. A mostani verseny és a tavalyi nyári táborok tapasztalatai azt mutatják: a honvédelmi oktatásban részt vevők több száz kilométert is szívesen utaznak azért, hogy jobban teljesítsenek az érettségi vizsgán, mérlegre tegyék teljesítőképességüket, s elsősorban azért, hogy közös élményeket szerezzenek.

Fekete András főhadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár nevelési és oktatási részlegének vezetője összegzésként elmondta: „Rendkívül fontos eseménynek tartjuk a sikeresen lezajlott akadályversenyt. Nemcsak azért, mert először szerveztünk a KatonaSuli-programban részt vevőknek olyan országos rendezvényt, ahol összemérhették tudásukat, hanem azért is, mert ez kiváló alkalmat biztosított az ismerkedésre és az iskolák közötti közvetlen kapcsolatteremtésre is."

1595934663