Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képviseletvezetők munkaértekezlete

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 12. 14:57

Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke február 11-én munkaértekezletet vezetett le a magyar katonai képviseletek vezetői, illetve a külföldön, NATO beosztásban szolgáló magyar tábornokok részére.

A munkaértekezletet, már évek óta hagyományosan a Honvédelmi Minisztérium éves értékelő és feladatszabó értekezletével egyidejűleg rendezik meg. Mégpedig abból a célból, hogy a külképviseleteken, NATO-parancsnokságokon szolgáló vezető beosztású magyar tábornokok és tisztek összefoglalják ez elmúlt évben végzett munkát, illetve hogy iránymutatást kapjanak a vezérkari főnöktől az elkövetkező év fő feladataira, a Magyar Honvédség főerőkifejtésének irányaira vonatkozóan. Az értekezlet egyben jó lehetőséget nyújt a NATO-ban és az Európai Unióban folyó katonai-technikai tevékenység főbb folyamatainak összefoglalására.

Az ide értekezleten jelentést tettek a NATO és az EU Katonai bizottságainál a Magyar Honvédséget képviselő brüsszeli Katonai Képviselő Hivatal vezetője, a Szövetséges Műveleti Parancsnokság (ACO, Mons) Nemzeti Katonai Képviselője, a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT, Norfolk) Nemzeti Összekötő Képviseletének vezetője. Emellett beszámoltak tevékenységükről a SHAPE Partnerségi Koordinációs Központ (PCC, Mons), az olasz vezetésű NATO Gyorsreagálású Hadtest (NRDC-IT, Solbiate Olona), a Szövetséges 5. Légi Műveleti Központ (CAOC 5, Poggio Renatico), a NATO Híradó Rendszer Ügynökség (NCSA, Mons) és a NATO Védelmi Kollégium (NDC, Róma) szervezeteknél szolgáló magyar tábornokok.
Az idei értekezleten hét tábornok és egy ezredes vett részt. Ez a létszám hazánk NATO-tagságának kezdete óta a legnagyobb.

1595873131

Havril vezérezredes értékelésében elmondta, hogy a képviseleti tevékenység a 2007-es évben is folyamatosan, fennakadás nélkül valósult meg. A hazai álláspontok képviselete megfelelt az elvárásoknak, valamennyi számunkra fontos szövetségi kérdésben a célunkat elértük. A képviseleteknek, illetve a parancsnokságokon szolgáló magyar katonáknak köszönhetően a NATO- és EU- védelmi tevékenységének fő folyamatait hiánytalanul nyomon követtük. A kapcsolat a Szövetség, illetve az EU katonai vezetőivel folyamatos és megbízható volt.
A résztvevők jelentései során a vezérkari főnök a felmerült kérdések zömét a helyszínen megválaszolta, és iránymutatásában rögzítette állásfoglalását, külön kiemelve a szövetségben és az unióban folyó tevékenység egyes konkrét területein jelentkező magyar érdekeket, és azok képviseletének fontosságát.

Feladatszabásában Havril tábornok elmondta, hogy 2008. évben továbbra is folyamatosan biztosítani kell a hazai szervek gyors és pontos tájékoztatását, illetve a magyar katonai érdekek – politikai célkitűzésekkel összehangolt – képviseletét. A haderőreform során végrehajtott szervezeti változások nyomán ismételten azonosítani kell a szakértői kapcsolattartókat, a vonatkozó szakmai intézkedéseket ennek megfelelően pontosítani kell. Fokozott gondot kell fordítani az információ előzetes elemzésére, kezdeti javaslatok kidolgozására és a hazai kapcsolattartóknak, döntéshozóknak időben történő eljuttatásukra.
A vezérkari főnök kiemelte: a képviseleti tevékenység során a fő erőkifejtést a Magyar Honvédég 2008. évi fő feladatainak támogatására, így alapvetően a békemissziós tevékenység minőségi megújításának sikeres megkezdésére kell fordítani. Felhívta a figyelmet, hogy az év kiemelt eseménye lesz – többek között – az idén október 9-10-én Budapesten megrendezendő NATO védelmi miniszteri találkozó előkészítése és lebonyolítása. Katonai hagyományaink szempontjából külön figyelmet érdemel az, hogy Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 160. évfordulóját. Ez egybeesik a Honvéd Dunai Flottilla megalakításának 160., és a független magyar katonai repülés újjászervezésének 70. évfordulójával.

Fotó: Galovtsik Gábor