Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kérdés a Gripen?

2012. február 20. 16:48

Hazánk légterének védelméhez, így szuverenitásának biztosításához szükségünk van korszerű vadászgépekre. Ez vitán felül kell, hogy álljon – hangsúlyozta Hende Csaba február 20-án, hétfőn a Parlamentben. A honvédelmi miniszter interpellációra adott válaszában a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülő-képességével kapcsolatban fogalmazta meg a kormány álláspontját.

Az elmúlt hetekben az országgyűlési képviselőknek lehetőségük volt arra, hogy betekinthessenek a Gripen bérleti megállapodás irataiba, az ellenzék képviselői szerint azonban aggályos dolgokat lehetett felfedezni bennük. Kocsis Máté, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság fideszes elnöke is élt a betekintés lehetőségével, ő azonban nem talált kifogásolható pontot a szerződésben, így kérte a honvédelmi minisztert, oszlassa el a kétségeket és vázolja, miért jó az országnak a svéd vadászgépek bérleti szerződésének módosítása.

Hende Csaba válaszában leszögezte, hogy a Gripen az egyik legjobb minőségű gép a piacon − mutatja ezt a NATO líbiai beavatkozása kapcsán elért siker vagy a nagyfokú kereslet más európai országok részéről a beszerzésére, bérletük meghosszabbítására.

A szerződés módosításával kapcsolatban leszögezte: gazdasági megfontolások és a katonai képesség növelése indokolta azt. A módosítás eredményeként a vadászgépek további tíz évre biztosítják hazánk légtérvédelmét, valamint nem kell több bérleti díjat fizetnünk. Sőt 2016-ig lényegesen kevesebbet költünk erre, mintha azt a 2003-as szerződés módosítása szerint kellett volna tennünk.

„Összességében mintegy hatvanhárom milliárd forint megtakarítást eredményez a módosított szerződés, mely könnyebbséget jelent a jelenlegi és az elkövetkező kormány számára is" – mondta

Hende Csaba, majd aláhúzta: a Gripen bérleti szerződés módosítása jól példázza, hogy felelős gazdálkodással komoly gazdasági előnyökre lehet szert tenni és hosszú távon biztosítani hazánk légterének szuverenitását.

(HM Sajtóiroda)