Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétoldalú kairói kapcsolat

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 27. 15:08

A lehetséges képzési és haditechnikai együttműködésről a közel-keleti, valamint az afrikai térség válságövezeteiről tárgyalt október 26-án, Kairóban az egyiptomi védelmi miniszterrel dr. Hende Csaba. A honvédelmi tárca vezetője budapesti látogatásra hívta meg Mohamed Hussein Tantawi marsallt.

Az immár hagyományosan jónak mondható magyar–egyiptomi kapcsolatok erősítése, valamint az Európai Unió soros elnökségére való felkészülés adta a magyar és az egyiptomi védelmi miniszter több mint egyórás megbeszélésének témáját. A tanácskozáson megállapodtak abban, hogy a jövőben a képzés, tisztképzés, valamint a haditechnika és a hadiipar területén is keresik az együttműködés lehetőségeit. Ennek érdekében ez év decemberében egyiptomi katonai szakértőkből álló küldöttség érkezik Budapestre, hogy a Magyar Honvédség szakembereivel együtt föltárják az imént említett területeken az együttműködés lehetőségeit és kiépítsék a kapcsolatrendszereket.

Miután 2011 első félévében – az Európai Unió soros elnöksége idején – a védelmi minisztereket a magyar tárcavezető tájékoztatja majd a világ válságövezeteiben felmerülő uniós teendőkről, ezért a baráti katonai kapcsolat jegyében kért és kapott tájékoztatást a Közép- és Közel-kelet, valamint Afrika válságövezeteinek helyzetéről egyiptomi kollégájától a magyar miniszter.

Hende Csaba magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg a kairói védelmi minisztériumban őt fogadó Mohamed Hussein Tantawi marsallt, aki a meghívást elfogadta.

Az egyiptomi fővárosban lezajlott tárgyalását követően a magyar honvédelmi miniszter – delegációja élén – a Sínai-félszigeten külszolgálatot teljesítő magyar katonák táborába látogat el.