Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzési és Tanévnyitó Szentendrén

Szöveg: VJ |  2008. szeptember 5. 8:32

Újszerű kiképzési és tanévnyitó ünnepség volt a MH Központi Kiképző Bázison 2008. szeptember 4.-én, ahol egy közös rendezvény keretében, a HM államtitkára, Dr Vadai Ágnes, jelenlétében négy különböző állománycsoport képzésének, kiképzésének megnyitására került sor.

Ezen a napon sorakozott fel a szeptember 3.-án 3 hónapos alapkiképzésre bevonult 144 fő szerződéses legénységi állomány, a ZMNE- re felvételt nyer 123 fő tiszthallgató, a MH KPTSZI–re felvett 93 nappali tagozatos, illetve 97 fő keresztféléves tiszthelyettes-, valamint a STANAG nyelvvizsga felkészítésen részt vevő 60 hallgató, hogy ünnepi sorakozó keretében hivatalosan is megkezdje a képzést, kiképzést.

Az alakuló tér impozáns látványt mutatott, hiszen velük együtt álltak a korábban bevonult szerződéses legénységi állományúak, az MH KPTSZI honvéd zászlós vezetői tanfolyam és a levelező keresztféléves tiszthelyettes hallgatók, a laktanya állandó állománya, mindösszesen 870 fő.

A bázis intézményeinek ez az önmagában is jelentős ünnepi eseménye azzal a felelősséggel együtt értékelhető igazán, hogy évente több mint kétezer katona kibocsátására kerül sor, akik különféle képzésen, kiképzésen, államilag elismert tanfolyamokon és hosszabb- rövidebb időtartamú oktatás keretében szerzik meg beosztásukhoz szükséges elméleti és gyakorlati tudást.

Találóan, a Magyar Honvédség „bölcsőjének" nevezte egy korábbi látogatása alkalmából az államtitkár asszony a szentendrei objektumot, hiszen szinte valamennyi katona, leendő tiszt, tiszthelyettes, szerződéses állományú itt ismerkedik meg a katonai szolgálat alapjaival.

Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Nagy Tibor dandártábornok, a HM HVK képviseletében, prof Dr. Szabó János (DSc) nyá. dandártábornok, a ZMNE rektora, a Budapestre akkreditált katonai attasé testület doyenje, Fasciano ezredes, a HM, MH vezetői, katonai szervezetek több parancsnoka, közéleti vezetők, illetve a katonák nagyszámú hozzátartozója.

Az ünnepi sorakozón Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, bázisparancsnok köszöntötte Dr. Vadai Ágnes államtitkárt, a vendégeket, a felsorakozott állományt és a hozzátartozókat.

Ezt követően az államtitkár ünnepi köszöntőjében kifejtette, hogy a Magyar Honvédségre az egyik legjellemzőbb tevékenység, a tanulás, a megújulás, a folyamatos képzés és kiképzés.

A laktanyáról szólva elmondta, hogy rendkívül szerteágazó kiképzést és oktatást biztosít a honvédség számára.

E laktanyában, valamint a kapcsolódó csobánkai és izbégi kiképzési objektumokban működő MH Központi Kiképző Bázis és az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola biztosítják a minden második hónapban bevonuló szerződéses legénységi állományú katonák, a nemzetvédelmi egyetem főiskolai alapképzésére felvett ösztöndíjas hallgatók, valamint a Tiszthelyettes Szakképző Iskolára felvételt nyert hallgatók alapkiképzését.

Ezen kívül itt történik a különböző nyelvvizsgákra tiszthelyetteseink felkészítése, az alap-, át- és továbbképző tanfolyamok, az előmeneteli, vezetői és szakmai képzés, illetve számos egyéb speciális kiképzési jellegű felkészítés. Ezek a feladatok csak egy rendkívül felkészült parancsnoki, kiképző és oktató állománnyal hajthatók végre, akik képesek a folyamatos megújulásra, a honvédség képzése, kiképzése terén megnyilvánuló változó igények biztosítására. A szentendrei hivatásos és szerződéses katonák, valamint közalkalmazottak ilyenek.

A Magyar Honvédség időszerű feladatairól Dr. Vadai Ágnes a következőket hangsúlyozta:

„…olyan időszakban kezdik meg kiképzésüket és tanulmányaikat, amikor sok fontos, katonai vonatkozású esemény jellemzi a Magyar Honvédséget. NATO-szövetségesként és EU-tagállamként aktív hozzájárulói vagyunk a közös védelmi képességeknek, amelyhez nélkülözhetetlen az erkölcsileg szilárd, szakmailag kiválóan felkészült tiszti, tiszthelyettesi és szerződéses katonai állomány. Három földrészen, tizenhárom országban, tizenhét helyőrségben szolgálnak magyar katonák a missziókban, hírnevet, megbecsülést szereznek az országnak, a honvédségnek.

A Magyar Köztársaság professzionális haderőt épít. Olyan haderőt, amely képes részt vállalni a kor biztonsági kihívásainak megválaszolásában. E feladat végrehajtása során számítunk Önökre, mivel a Magyar Honvédségnek szakmailag jól felkészült, hazája és a szolgálatteljesítés iránt elkötelezett, az újra nyitott katonákra, szakemberekre van szüksége.

Ebben a haderőben meghatározó, kitüntetett helyet foglalnak el a tiszthelyettesek, zászlósok, szerződéses legénységi állományú katonák. A csapatok működésének elengedhetetlen feltétele, hogy a szakma mesterei képesek legyenek feladataik önálló végrehajtására. Főként a mindennapi kiképzés területén van erre fokozottan szükség. Hosszú távon számítunk az Önök munkájára, szolgálatára. Éppen ezért a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hivatásos és szerződéses katonáink megkapják az őket megillető erkölcsi és anyagi megbecsülést. Biztosítani kívánjuk számukra a katonai pályán való érvényesüléshez szükséges feltételeket. Ez vonatkozik mind a tovább- vagy átképzés lehetőségére, mind a magasabb anyagi megbecsülésre, az élet-, a munka- és a szolgálati körülmények javítására."

Az államtitkár végül felhívta a figyelmet arra, hogy nagy a felelőssége a szentendrei bázisnak, hiszen ez a szervezet az önkéntes haderő professzionalizmusának egyik alapintézménye, létfontosságú értékeket közvetít, a katonai karrier meghatározó állomásaként pedig a fejlődés egyik fő indítója, mozgatója. Kedves színfoltja volt az ünnepségnek, amikor az államtitkár asszony az előléptetett katonáknak személyesen adta át a rendfokozatot jelképező csillagokat.
Az ünnepi sorakozó díszmenettel zárult.