Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiosztották az irodalmi díjakat

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. december 13. 18:37

Idén negyvenhatodik alkalommal rendezték meg a katonai irodalmi pályázatot, amelynek díjkiosztó ünnepségét december 13-án, kedden tartották Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban. Dr. Simicskó István államtitkár nevében Papp Ferenc ezredes, a HM Parlamenti Államtitkárság Társadalmi Kapcsolatok Iroda (HM PÁT TKI) irodavezetője mondott köszönetet mindazoknak, akik alkotóként, bírálóként vagy szervezőként részt vettek a munkában.

1595928659
Az eseményen megjelentek: dr. Vasy Géza, az irodalmi pályázat zsűrielnöke,
Szászvári Lajos, a HM Bessenyei György Nonprofit Kft. ügyvezetője, Tircsi Hajnal alezredes, a HVK Személyügyi Csoportfőnökség osztályvezető-helyettese, Kocsi László alezredes, a HM PÁT TKI irodavezető-helyettese, valamint Eszes Máté, a zsűri tagja.

A Honvéd Együttes művészeinek rövid műsora után Papp Ferenc ezredes szólt a katonák és az irodalom több évszázados, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Írószövetség több évtizedes kapcsolatáról. Mint elmondta: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Írószövetség idén is pályázatot hirdetett a magyar irodalom művelői számára „Rákóczi-szabadságharc" címmel – a Rákóczi-szabadságharc befejezésének 300. évfordulója alkalmából. A pályázatra 50 szerző 59 pályaműve érkezett be, csaknem 1800 gépelt oldal terjedelemben, melyek a kiírásnak megfelelően tematikailag átfogták a kiemelt évfordulót.

1595928659
Vasy Géza értékelésében szakmai szempontok alapján szólt az alkotásokról. Megállapította, hogy az idei pályázat méltó folytatása az eddigieknek. „A megszokottnál értékesebb, színvonalasabb művek jöttek létre, amelyekre a sokoldalúság a jellemző, hiszen a regényrészletek mellett drámák, novellák, tanulmányok, sőt fordítás és forgatókönyv is születtek. Javasoljuk, hogy 2012-ben is legyen katonai irodalmi pályázat" – fejezte be a zsűri elnöke.

A pályaművek értékelését követően Benkóczy Zoltán, a HM PÁT TKI munkatársa ismertette a honvédelmi miniszter határozatát és a Honvéd Vezérkar főnökének parancsát, majd sor került a díjak átadására. Ezeket Papp Ferenc ezredes, Tircsi Hajnal alezredes és Vasy Géza adták át a nyerteseknek.

A honvédelmi miniszteri különdíját Lukáts János: Ez légyen ostorod…,
a Honvéd Vezérkar főnök különdíját Bene Zoltán: A kendő, a honvédelmi miniszter, valamint a Magyar Írószövetség közös különdíját Ircsik Vilmos: Bonyodalmak a 208. levél körül című alkotásai nyerték el. Honvédelmi miniszteri nívódíjban három alkotó − Fülöp Antal, Szőcs Henriette és Pete László − részesült. Oklevelet érdemelt Pruzsinszki Sándor, Basa László, Rigó Béla, Bánki Éva, Ballai László, Pálfy Gabriella, Bognár Antal és Fazekas István.

Kocsi László alezredes a pályázatot kiíró, gondozó, szervező HM PÁT TKI nevében gratulált és további sok sikert kívánt az alkotóknak.

A Stefánia Kulturális Központ intarziatermében tartott fogadáson mondott pohárköszöntőjében Szászvári Lajos ügyvezető a mecenatúra fontosságáról szólt. Arról, hogy ebben a pénzszűkös időben is áldozni kell a kultúrára, a művészetre, ahogy azt a honvédelmi tárca teszi.

1595928659
1595928659

 Fotó: Galovtsik Gábor