Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszakos vátozások

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. augusztus 3. 12:05

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség elmúlt két évének értékelése nem könnyű feladat, hiszen a tárcavezetés irányításával komoly változások mentek végbe a honvédelem számos területén. A Magyar Honvéd olvasói számára Hende Csaba honvédelmi miniszter összegzi az elért eredményeket.

1595939479
A világ összes hadserege folyamatosan készül a külső és belső körülmények változásaiból adódó, újszerű feladataira. Az elmúlt két esztendőben melyek voltak a Magyar Honvédség jövőbeni szerepét meghatározó intézkedések, változások?

A legfontosabb az önkéntes tartalékos rendszer felállítása, amely az azonnali problémák megoldása mellett hosszú távon is fontos képességnövekedést jelent. Lényeges a képzési rendszerünk átalakítása is. Az Altiszti Akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejötte korszakos változás, ami egyben kifejezi annak az új közszolgálati életpályamodellnek a lényegét, amelyet a belügyi és a közigazgatási tárcákkal közösen kívánunk kialakítani. Nagyon lényeges volt a képességvesztés megállítása, illetve bizonyos képességeknek a további biztosítása, ami ilyen értelemben képességnövelés. A Gripen-szerződés módosítása újabb tíz évre biztosítja számunkra – fenntartható és finanszírozható módon – a harcászati repülőképességet. Nagyon fontos a harmadik háromdimenziós radar helyének megtalálása, amely már tíz éve elhúzódott, de még inkább stratégiai jelentőségű az a forrásprognózis, amit a kormány idén februárban fogadott el, és ami a honvédelmi költségvetés további csökkenésének szab gátat, illetve meghatározza a későbbi fokozatos növekedés pályáját is. A chicagói NATO-csúcsértekezleten az amerikai védelmi miniszter pontosan ezt ajánlotta a tagállamok védelmi minisztereinek a figyelmébe: a válság ellenére próbálják meg elérni, hogy ne következzen be a védelmi költségvetések további csökkenése. Mi ezt sajnos viszonylag alacsony szinten, de biztosítottuk, egyben megteremtettük tervezésünk alapjait is azzal, hogy a kormány egy tíz évre előre látható, jogilag garantált forrásnövekedést határozott meg a Honvédelmi Minisztérium számára.

(A honvédelmi miniszterrel készített interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin augusztus 10-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)