Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kofi Annan nem vállalja a közvetítést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 3. 10:49

Kofi Annan úgy döntött, hogy nem folytatja a közvetítést a szíriai válság ügyében augusztus vége után, amikor lejár az ENSZ-től és az Arab Ligától kapott megbízatása – jelentette be augusztus 2-án, csütörtökön a világszervezet főtitkára.

Annan tájékoztatta az ENSZ-t és az Arab Ligát, hogy nem kívánja meghosszabbítani az augusztus 31-én lejáró mandátumát – adta hírül Ban Ki Mun egy közleményben. A főtitkár „mély sajnálattal" vette tudomásul elődje döntését.
Ban Ki Mun közölte: tárgyal Nabíl al-Arabival, az Arab Liga főtitkárával arról, hogy ki legyen Kofi Annan utóda.
Csodálatra méltó az az odaadás, amellyel Kofi Annan kiemelkedő képességeit és tekintélyét a bonyolult, és valószínűleg hálátlan feladatnak szentelte – fogalmazott az ENSZ-főtitkár.
Annan azzal indokolta döntését, hogy „nem kapta meg azt a támogatást, amelyet az ügy megérdemelt volna". Csütörtökön Genfben tartott sajtóértekezletén rámutatott, hogy a nemzetek közössége megosztott, s mindez tovább bonyolította feladatainak teljesítését.

Oroszország sajnálattal vette tudomásul az ENSZ-megbízott döntését – közölte Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete
„Megértjük a döntést. Sajnáljuk, hogy ezt választotta. Nagyon erősen támogattuk Kofi Annan erőfeszítéseit. Még van egy hónapja, és remélem, hogy ezt az időt a lehető leghatékonyabban használja fel a nagyon nehéz körülmények között" – mondta újságíróknak a diplomata.

Szíria sajnálkozását fejezte ki csütörtökön annak hallatán, hogy a hónap végén felhagy közvetítő erőfeszítéseivel Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja.
A külügyminisztérium egy közleményben azt hangoztatta, hogy Damaszkusz mindig is teljes mértékben kiállt Annan hatpontos válságrendező terve mellett, s együttműködött az ENSZ megfigyelő missziójával (UNSMIS). A dokumentum szerint éppen a tervet megszavazó országok voltak azok, amelyek megakadályozták a végrehajtását, mert „szándékaik soha sem voltak őszinték". Ezen országok obstrukcióját tükrözte, hogy támogatták, felfegyverezték és befogadták a „terrorista csoportokat", s ez vezetett a Szíriában tomboló erőszakhoz – hangoztatta a minisztérium.

London véleménye szerint Annan terve nem működik, és most még nagyobb nyomást kell gyakorolni Szíriára. David Cameron brit miniszterelnök a további lehetőségek között felsorolta, hogy Szíriát az ENSZ alapokmányának hetedik fejezetére támaszkodva kell kezelni, de hangsúlyozta, hogy „nem gondolja, hogy a katonai intervenció jó lenne". Inkább újabb szankciókra, a szíriai javak zárolására, utazási tilalmakra gondol – mondta a Sky News adásában.

A francia külügyminiszter szerint Annan lemondása jól tükrözi, hogy a konfliktus rendezése zsákutcába jutott. „A tűzszünetre, Bassár el-Aszad (elnök) távozására és a minden szíriai közösséget tiszteletben tartó politikai átmenetre még inkább szükség van, mint eddig bármikor" – jelentette ki Laurent Fabius.

Az amerikai elnök szóvivője Oroszországot és Kínát hibáztatta Annan távozásáért, mert szerinte rendszeresen meggátolták a válságból kiutat kereső határozatokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Jay Carney azzal vádolta szíriai vezetést, hogy soha sem tette magáévá Az Annan-tervet.
Sajnálkozását fejezte ki Annan lemondása miatt a libanoni kormány is. A bejrúti külügyminisztérium szerint „a Szíria destabilizálását kívánó országok akadályozták meg Annan küldetésének végrehajtását".

Kína sajnálatának, egyben megértésének adott hangot amiatt, hogy lemond közvetítői tisztségéről Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja – tájékoztatott a külügyminisztérium közlésére hivatkozva a kínai média pénteken.

„Megértjük a nehézségeket, amelyekkel tárgyalásai során találkozott és tiszteletben tartjuk a döntését" – jelentette ki Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Kína elismeri Annan „aktív és konstruktív" szerepét, amellyel a szíriai kérdés politikai rendezésére törekedett.

Hung egyúttal megerősítette, hogy hazája továbbra is elkötelezett a konfliktus békés rendezése iránt. Kína álláspontja szerint a nemzetközi közösségnek is ragaszkodnia kell a politikai megoldáshoz Szíriában. Peking nyitott minden olyan javaslatra, amely ezt szolgálja, és fontosnak tartja az ENSZ szerepét – tette hozzá.

Kína támogatásáról biztosította Kofi Annan hatpontos béketervét, és további bizalmat, illetve türelmet kért a közvetítéséhez, a politikai átmenet feltételeinek a megteremtéséhez.

Az Annan-terv meghiúsulásért Kína a szíriai kormányt és az ellenzéket egyaránt felelősnek tekinti, és Oroszországgal együtt mindhárom – a szíriai kormányt szankciókkal fenyegető – ENSZ BT határozattervezet ellen vétót emelt. Egyidejűleg elutasít minden fajta külső beavatkozást Szíria belügyeibe, és elutasítja az erőszakkal történő rezsimváltást is.

Kofi Annant február 23-án nevezték ki az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának, az általa kidolgozott hatpontos rendezési terv azonban holt betű maradt.

 

Címkékmisszió