Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Körvonalazódó együttműködés

Szöveg: kormany.hu |  2012. március 24. 15:19

Az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ a már meglévő kapcsolatait szeretné továbbfejleszteni annak érdekében, hogy elsősorban a különböző műveleti területeken végzett tevékenységét még hatékonyabban tudja ellátni. Ezt a cél is szolgálta az az eszmecsere, amelyet március 21-én tartottak a hazai kormányzati és nem kormányzati szektor szervezeteinek képviselőivel.

Az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) immár második alkalommal rendezett kerekasztal-beszélgetést a hazai kormányzati és nem kormányzati szektor szervezeteinek képviselőivel, azokkal, akikkel a központ a bel- és külföldi feladatainak végzése során kapcsolatba kerül. A háromórás program annak a februári találkozónak a folytatása, amellyel az MH CKELMK a már meglévő kapcsolatait szeretné továbbfejleszteni annak érdekében, hogy elsősorban a különböző műveleti területeken végzett tevékenységét még hatékonyabban tudja ellátni. Fontos az is, hogy a civil szervezetek − főként humanitárius − feladatainak kivitelezéséhez is hozzájárulhasson.

1595933155
Szilágyi Csaba ezredes, központparancsnok köszöntő szavait követően Harmath Tamás őrnagy, az MH PRT-11. napokban hazaérkezett CIMIC- és PSYOPS-részlegvezetőjének ismertetőjét hallgatták meg a szervezetek képviselői. A részleg tevékenységét, valamint a Baghlan tartomány biztonsági helyzetét bemutató előadást és a kapcsolódó kérdéseket követően Táncos László főhadnagy, a KFOR LMT − szintén nemrég visszaérkezett − parancsnokhelyettese tájékoztatta a résztvevőket a koszovói műveleti terület magyar vonatkozású kérdéseiről, egyfajta általános helyzetértékelést adva a jelenlegi helyzetről, valamint a jövőbeni kilátásokról.

A külszolgálatok legfrissebb tapasztalatait ismertető előadások után a Honvédelmi Minisztérium Sajtóiroda képviseletében jelen lévő Varga Krisztián beszélt a szervezet működéséről, tevékenységi köreiről, valamint a központtal kapcsolatos találkozási pontokról.

Fábián Pál, a Külügyminisztérium Nemzetközi Együttműködési és Humanitárius Fejlesztési Főosztály főtanácsosa rövid előadást tartott a főosztály működéséről, az utóbbi években és jelenleg folyó projektjeiről, támogatási rendszeréről. Crisán Andrea, a Belügyminisztérium Bevándorlási Hivatal Dokumentációs Központjának főmunkatársa röviden bemutatta a központot, számos területen a további együttműködés lehetőségét is felvetve. Dr. Koós Anna, a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Alapítvány kuratóriumi elnöke tájékoztatójában a szervezet két évtizedes munkásságát, a jelenlegi projekteket és a jövőbeni terveket ismertette.

Az eszmecsere zárásaként Szilágyi Csaba ezredes az együttműködés lehetőségeiről, a kapcsolatok továbbfejlesztésének irányairól szólt röviden. A következő, májusi rendezvényen már az együttműködés konkrét kérdései és a közös munka részletei is tisztázódhatnak.

(MH CKELMK)

Fotó: Vogel Dávid hadnagy