Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tankergépet választ India

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 24. 14:10

India új tankergépek beszerzésére kiírt tendere az utolsó fázisába érkezett, az indiai légierő befejezte a versenyző típusok tesztelését. A győztes fél hat új tankert szállíthat le.

Az eredeti tendert már évekkel ezelőtt elindították, és 2009-ben győztest is hirdettek: akkor az Airbus Military A330MRTT (Multi-Role Tanker Transport) típusa nyert (legyőzve az Il–78-ast), az európai gyártó által ajánlott árat azonban nem fogadta el az indiai fél, így a tendert törölték. Újraindítására 2010 szeptemberéig kellett várni, kérdés, hogy ezúttal is az Airbus Military típusát hozzák-e ki győztesként.

India légierejének légi utántöltő flottájában már megtalálható hat darab az orosz Il–78-as típusból, így akár várható is lenne Oroszország győzelme. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben Indiának már többször is meggyűlt a baja az orosz gépekkel, ez is szerepet játszott abban, hogy az eredeti tenderen az A330MRTT többfeladatú légi utántöltő és teherszállító repülőgépet választották. Az újonnan kiírt tender most már az utolsó fázisába érkezett, a gépek tesztelése befejeződött.

Az Airbus Military közleménye szerint az indiai légierő különböző körülmények között tesztelte a gépek paramétereit. Arról egyelőre még nincs információ, hogy mikor születhet döntés a tender győztesének kilétét illetően.

A kéthajtóműves A330–300 alapjain kifejlesztett A330MRTT a légi utántöltés mellett (111 tonnányi üzemanyag) utas- (238 fő) és teherszállításra (43 tonna) is alkalmazható, szemben a négyhajtóműves Il–78 kialakításával, melyben csak üzemanyag szállítható.

1595933155