Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a katonai repülés és az altisztképzés

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. április 24. 12:20

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt a Honvédelmi Minisztériumban, illetve a Magyar Honvédség alakulatainál – április 24–26. között – Diego Cagnazzo főtörzszászlós (chief master sergeant), az olasz hadsereg rangidős altisztje. Elkísérte őt Giuseppe Tortorelli ezredes, aki összekötő tiszti szerepet lát el a magyar és az olasz hadseregek között. A vendégeket Kriston István törzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa fogadta és kalauzolja.

A történelmileg is hagyományosan jó kapcsolat jegyében, valamint a folyamatos, tervszerű kétoldalú katonai együttműködés keretében érkezett hivatalos szakmai látogatásra a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumába Diego Cagnazzo főtörzszászlós, az olasz vezérkari főnök által kijelölt rangidős altiszt.

A vendégeket Kriston István törzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa április 24-én, kedden délelőtt fogadta irodájában. A megbeszélésen részt vett Tóth László főtörzszászlós, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezénylőzászlósa is.

Látogatása első napján Diego Cagnazzo a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szervezeti felépítésével, tevékenységének legfontosabb elemeivel ismerkedett, valamint időszerű kérdésekre kapott választ.

A program ezt követően Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián folytatódott. Itt egy fejlesztő foglalkozást, továbbá a csobánkai bázison végrehajtott egyik foglalkozást, valamint az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolát tekintették meg a vendégek.

A látogatás április 25-én, szerdán az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison folytatódik, ahol nemcsak az alakulattal ismerkednek meg a vendégek, hanem  részt vesznek egy éleslövészeten és megtekintik a repüléstörténeti kiállítóhelyet is. Ezt követően Diego Cagnazzo és Giuseppe Tortorelli előadást tart az olasz haderőről.

Az olasz vezénylőzászlós látogatása április 26-án az Országház, a Szent Korona, a koronaőrség-váltás, a budai Vár, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum megtekintésével és más kulturális programmal zárul.

 Fotó: Galovtsik Gábor