Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai rendész tanfolyam Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. április 24. 11:57

Közel kéthetes rendésztanfolyamot tartottak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. Mind a tizenkét résztvevő sikeres vizsgát tett – köztük négy katonahölgy is.

A katonai rendészjárőr (KRJ) feladata a katonai rend és fegyelem fenntartása. Az általuk folyamatosan ellenőrzött területek közé tartoznak a honvédségi járművekkel használt útvonalak, gyakorlóterek és minden olyan közterület, ahol a katonák megfordulnak. Biztosítási feladatokat is elláthatnak, illetve a rendőrséggel közösen is járőrözhetnek.

A hódmezővásárhelyi tanfolyam résztvevőit a helyőrségben lévő zászlóaljak biztosították. Többségük a komendánsszakasz állományába tartozik, hiszen a KRJ-szolgálat ellátása a feladatkörük része. A katonanőket azért kellett beiskolázni a tanfolyamra, mert az érvényben lévő szabályzók értelmében a személyi jogok megsértésének elkerülése érdekében a személyek, illetve a személyes ruházat átvizsgálását – lehetőség szerint – azonos neműnek kell elvégezni.

A felkészítés sokrétű volt: a közlekedési szabályok mellett a jogi, illetve a katonai ismeretekkel is foglalkozni kellett. A KRJ olyan fegyveres szolgálat, amit a katona közterületen lát el, ezért a járőrnek tudnia kell: mikor, hogyan, illetve milyen formában intézkedhet.

A kurzoson részt vevők a két részre bontott vizsgát a minden területet felölelő elméleti kérdésekkel kezdték. Eztán a gyakorlati rész következett, ahol bemutatták azokat a fogásokat, feladatokat, amiket a rendészképzés alatt megismertek: személy- és gépjármű-ellenőrzés, testi kényszer alkalmazása. Természetesen az alájátszók olyan szándékos és tipikus hibákat követtek el, amelyeket egy ellenőrzés során észre kell venni.

A friss vizsgával rendelkezők eleinte még csak két, már tapasztalattal rendelkező járőrrel együtt léphetnek szolgálatba.